“Vele dodelijke aardbevingen zijn toeval”

Eerst in Haïti, toen in Chili en nu in Turkije. Het lijkt wel alsof het aantal grote en dodelijke aardbevingen toeneemt. En daarmee gaan ook steeds meer stemmen op die beweren dat het einde van de wereld nadert. Experts wijzen die vermoedens van de hand: de vele aardbevingen zijn gewoon toeval.

Hoewel seismologen onderschrijven dat de ene aardbeving een tweede kan voortbrengen, zijn ze er tegelijkertijd van overtuigd dat de laatste drie bevingen echt toeval zijn. “Ik kan je met zekerheid vertellen dat de wereld niet tot een einde aan het komen is,” meldt Bob Holdsworth, een expert op het gebied van tektoniek aan de Durham universiteit.

Ook Bernard Doft, een Nederlandse seismoloog bevestigt dat de bevingen in Haïti, Chili en Turkije allemaal toeval zijn. “Deze gebeurtenissen hebben te ver van elkaar plaatsgevonden om direct invloed op elkaar te hebben. Het was toeval dat het bijna tegelijkertijd gebeurde.”

Dat er zoveel doden vallen, is echter geen toeval. Meer dan de helft van de steden met minimaal één miljoen inwoners zijn gebouwd op of nabij een actieve breuklijn. En hoewel er regelmatig aardbevingen plaatsvinden, blijven mensen zich in dergelijke gebieden vestigen.

De beving in Turkije had afgelopen maandag een kracht van zes op de schaal van Richter. Gemiddeld vinden er jaarlijks 134 bevingen met een kracht van zes of meer plaats. Dit jaar is vliegend van start gegaan met reeds veertig aardbevingen met die kracht. Dat is veel meer dan we normaal in de eerste maanden van het jaar meemaken. Toch is er volgens deskundigen geen reden voor ongerustheid. De aardbeving in Chili had een kracht van 8,8 op de schaal van Richter en bracht een groot aantal sterke naschokken met zich mee, waardoor het aantal bevingen vanzelfsprekend hoog komt te liggen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd