Venusiaanse oppervlak ververst zichzelf

Het is vrij uniek dat een rotsachtige planeet als de aarde platentektoniek heeft. Dit beweert wetenschapper Peter James. Mercurius en Mars hebben geen platentektoniek. Venus heeft iets wat op platentektoniek lijkt, maar James meent dat het proces daar anders is dan op aarde. In plaats van schuivende, oude platen bestaat het oppervlak van Venus uit jong materiaal.

Naar aanleiding van data van de Magellan-missie uit de jaren ’90 van de vorige eeuw kwam James erachter dat de korst van Venus dertig kilometer dik is en een leeftijd heeft van maximaal 500 miljoen jaar oud. Zo zijn er geen mascons te vinden op Venus. Dit zijn gebieden waar de zwaartekracht iets groter is dan in het omliggende gebied. Deze massacondensaties ontstaan door inslagen van planetoïden. Het is apart dat er geen mascons zijn gevonden op Venus en dat het oppervlak dus zo jong is, want Venus is – net als andere planeten in het zonnestelsel – 4,6 miljard jaar geleden ontstaan.

James denkt dat een bepaald mechanisme het oppervlak van Venus ververst. Een mechanisme dat ervoor zorgt dat de volledige korst in de loop van miljoenen jaren vervangen wordt.

Geoloog Marc Parmentier van de Brown universiteit is het met James eens dat de afwezigheid van mascons een soort verversingsmechanisme verraadt. Parmentier denkt aan een soort grootschalige vulkanische activiteit, waardoor een nieuw oppervlak ontstaat.

Venus lijkt qua grootte op de aarde, maar bevindt zich dichter bij de zon. Door een uit de hand gelopen broeikaseffect is de gemiddelde temperatuur op het oppervlak van Venus zo’n 480 graden Celsius. Daarnaast waait het hard op de planeet, omdat het wolkendek sneller om de planeet draait dan de rotatie van de planeet.

Ondanks dat astronomie zich momenteel voornamelijk richt op Mars en de maan, blijft Venus een fascinerende planeet met heel veel vraagtekens.

Bronmateriaal

"Mapping Venus" - Massachusetts Institute of Technology

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd