Vergeet uw enige kans om een Venusovergang te zien niet!

Morgenochtend rond zonsopgang kunt u de Venusovergang bekijken. Een unieke gebeurtenis: de volgende staat pas weer gepland voor 2117! Mis ‘m dus niet.

De afgelopen weken schreven we er al regelmatig over: de Venusovergang! Maar morgen is het dan eindelijk zover: Venus beweegt voor de zon langs en dat is direct na zonsopgang ook in Nederland te zien. Tenminste: als het helder weer wordt. En – we moeten eerlijk zijn – daar ziet het niet naar uit.

Via de pc
Maar niet getreurd. Want er is een plan B: ook bij slecht weer zijn er namelijk genoeg mogelijkheden om de Venusovergang live mee te maken. Lees hier wat uw opties zijn.

In de achtertuin
Mocht het tegen alle verwachtingen toch stralend mooi weer zijn, dan kunt u de Venusovergang zoals gezegd ook met eigen ogen zien. Wellicht zelfs vanuit uw achtertuin. Maar wees voorzichtig: gebruik een eclipsbrilletje wanneer u de overgang bewondert. Te lang zonder bescherming in de zon staren, kan namelijk leiden tot serieuze beschadigingen aan uw ogen.

Wanneer kijken?

Om 21 minuten na middernacht staat Venus in zijn geheel voor de zon. Wij kunnen dat niet zien, omdat het hier nacht is. Maar via internet kunt u de Venusovergang wel live volgen. Bijvoorbeeld via deze livestream. Rond 5.21 uur komt de zon ook in Nederland op en is te zien hoe Venus voor de zon staat. Rond 6.54 uur zit het er dan alweer op.

Bij de sterrenwacht
Voor wie geen tuin heeft of vanuit de tuin weinig kan zien, zijn er genoeg andere plaatsen om toch optimaal van de Venusovergang te kunnen genieten. Diverse sterrenwachten en wetenschappelijke instituten openen hun deuren. U kunt hier de Venusovergang vaak ook door een telescoop bewonderen.

Met de app
Mocht u in de gelegenheid zijn om de Venusovergang met eigen ogen te bekijken, vergeet dan ook niet de speciale app te downloaden. Met deze app kunt u de wetenschap helpen om de exacte afstand tussen de aarde en de zon te berekenen.

Bent u niet zo’n vroege vogel? Of kunt u om andere redenen de Venusovergang niet volgen? Ook dan is er nog geen man overboord. We verwachten niet lang na de overgang al de eerste foto’s van het spektakel te kunnen plaatsen. Met een beetje geluk zijn daar zelfs foto’s bij die door astronauten vanuit het ISS zijn gemaakt. Astronaut Don Pettit heeft namelijk beloofd de Venusovergang voor ons aardlingen te vereeuwigen. Houd Scientias.nl dus morgenvroeg in de gaten!

Bronmateriaal

-
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd