Verhoogd cholesterolgehalte? Het zit in de genen!

Rode wijn drinken, pindakaas op uw brood smeren en blauwe bessen eten: het kan uw cholesterol verlagen. Verwacht echter geen wonderen. Of iemand een hoog cholesterolgehalte heeft, zit namelijk in de genen. Dit blijkt uit een internationaal wetenschappelijk onderzoek.

Het is al langer bekend dat een hoog cholesterolgehalte erfelijk is. Een team van wetenschappers, waaronder onderzoekers van de Vrije Universiteit, concludeert nu dat er tenminste 95 genetische varianten zijn die deze erfelijkheid voor een deel verklaren.

De wetenschappers voerden een genetisch onderzoek uit naar verschillende soorten lipiden, zoals cholesterol. Deze lipiden zijn de belangrijkste risicofactoren van coronaire hartziekten. Bij coronaire hartziekten zijn de kransslagaderen vernauwd door afzetting van vetstoffen uit het bloed, oftewel aderverkalking. Deze aandoening kan ernstige gevolgen hebben: van hartkramp tot hartaanvallen en hartfalen.

Hartziekten voorkomen?
De onderzoekers onderzochten het genetisch materiaal van meer dan 100.000 Europeanen en vonden 95 genlocaties die verband houden met een verhoogd cholesterolgehalte. In de toekomst kunnen gezondheidsproblemen als coronaire hartziekten mogelijk gerichter behandeld of zelfs voorkomen worden.

Het brein bepaalt
Overigens wordt de hoeveelheid cholesterol in het bloed ook beïnvloed door ons brein. Onderzoekers ontdekten dat de hoeveelheid cholesterol op afstand bediend wordt door het hongerhormoon ghreline. Dit hormoon bepaalt hoeveel cholesterol de lever los mag laten.

Bronmateriaal

Vrije Universiteit Amsterdam

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd