Verkeerslicht laat auto stoppen

Bovenstaande kop lijkt misschien een open deur, maar dat is het niet. Het Amerikaanse bedrijf IBM heeft patent aangevraagd op een systeem dat een auto op afstand kan uitzetten en starten. De uitvinding is bedoeld om het brandstofgebruik terug te dringen.

Het systeem kan ‘zien’ waar een auto zich bevindt. Wanneer de wagen moet wachten – bijvoorbeeld voor een verkeerslicht – kan het systeem uitrekenen hoe lang het nog duurt voor de auto weer kan gaan rijden. Duurt het te lang, dan zendt het systeem – bijvoorbeeld via het verkeerslicht – een signaal uit waardoor de motor stilvalt. Zodra de auto weer verder kan rijden, zendt het systeem een signaal naar de voorste auto in de rij. De bestuurder kan de auto dan weer starten. Een fractie later krijgt de tweede in de file datzelfde signaal. En zo gaat dat steeds verder.

Besparen
Volgens IBM zou een dergelijk systeem kunnen worden toegepast in verkeerslichten, spoorwegovergangen en andere plaatsen waar automobilisten regelmatig moeten stoppen. Door exact te bepalen wanneer een auto verder kan en weer moet stoppen, kan een hoop brandstof worden bespaard.

Wachttijd
IBM is zich er van bewust dat het soms beter is om de motor gewoon te laten lopen. Het opnieuw opstarten van de wagen kost immers veel energie. Daarom rekent het systeem uit hoelang er nog gewacht moet worden. Als dat een aantal minuten is, kan het beter zijn om de motor toch maar uit te zetten.

Satelliet
Het systeem maakt voor de berekeningen en het bepalen van de positie van de auto onder meer gebruik van GPS-data, verkeersinformatie, sensors in het wegdek en camera’s. Om met de bestuurder of de auto te communiceren kan Wi-Fi of een satelliet worden gebruikt.

Abonnement
IBM heeft wel enkele ideeën over hoe deze vondst in de markt gezet moet worden. Wellicht kunnen mensen straks een abonnement nemen op de service. Hierbij kunnen bestuurders zelf kiezen of ze willen dat het systeem hun auto laat stoppen en starten of dat ze een signaal ontvangen en dat zelf doen.

Het is nog onduidelijk of de uitvinding ook echt in productie wordt genomen. Voor veel vondsten wordt patent aangevraagd, maar slechts een klein deel daarvan komt uiteindelijk op de markt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd