Verkoudheidsvirus lijkt COVID-19 behoorlijk in de weg te kunnen zitten

Als je verkouden bent, ben je mogelijk tegelijkertijd enigszins beschermd tegen COVID-19.

Eerder lieten wetenschappers al voorzichtig doorschijnen dat het verkoudheidsvirus weleens een verrassende bondgenoot zou kunnen zijn in de strijd tegen het coronavirus. Een interessant vraagstuk, waar onderzoekers in een nieuwe studie het fijne van wilde weten. De resultaten zijn bemoedigend. Want het lijkt erop dat het verkoudheidsvirus COVID-19 inderdaad behoorlijk in de weg kan zitten.

Studie
In de in vitro studie – oftewel buiten het lichaam, in kweekculturen in het lab – werd gebruik gemaakt van menselijke bronchiale cellen die vervolgens werden geïnfecteerd met beide virussen. Vervolgens bestudeerden de onderzoekers wat er gebeurde. “Deze laboratoriumstudie toont duidelijk aan dat een infectie met het verkoudheidsvirus de groei van het SARS-CoV-2-virus kan blokkeren,” zegt Lawrence Young, verbonden aan de Warwick Medical School. “Het verkoudheidsvirus remt de replicatie van SARS-CoV-2.” Dit remmende effect heeft te maken met het feit dat het verkoudheidsvirus een brede antivirale afweerreactie – de aanmaak van interferon – in ons lichaam op gang brengt. “Het veroorzaakt eigenlijk een soort antivirale toestand die vervolgens een infectie door SARS-CoV-2 voorkomt,” vult hoogleraar virologie Ian Jones aan. “In feite verdringt het ene virus het andere.”

Meer over verkoudheid
Verkoudheid wordt veroorzaakt door het rhinovirus dat zich gemakkelijker vermenigvuldigt in de relatief koude neusholte. Wanneer dit virus in de neus belandt, komen cellen die de luchtwegen ‘bekleden’ – zogenoemde epitheelcellen – vaak in actie en ruimen het virus op. Respiratoire virussen hebben het echter ook vaak op deze cellen voorzien, waardoor je een verkoudheidje zo te pakken hebt.

Het zijn interessante bevindingen. Want het betekent dat het verkoudheidsvirus een zekere mate van bescherming tegen COVID-19 biedt. “De studie suggereert dat een veelvoorkomende infectie met het verkoudheidsvirus mogelijk invloed kan hebben op de ernst van COVID-19,” zegt Young. “Daarnaast kan het ook de verspreiding van SARS-CoV-2 beïnvloeden. Met name in de herfst- en de wintermaanden wanneer seizoensgebonden verkoudheden regelmatig op het toneel verschijnen.”

Beperking
De resultaten zijn bemoedigend. Maar desondanks zijn deskundigen gematigd enthousiast. Allereerst omdat het hier gaat om een laboratoriumonderzoek en het dus niet daadwerkelijk in mensen is getest. “Daarnaast is een belangrijke beperking van het onderzoek dat het is uitgevoerd met slechts één rhinovirusstam,” zegt onderzoeker Gary McLean, verbonden aan de London Metropolitan University. “Er zijn er minstens 160. Bovendien bestaat er geen enkele garantie dat elke rhinovirusstam hetzelfde effect op een SARS-CoV-2-infectie heeft. Tevens kunnen de onderzoekers niet volledig bewijzen dat de aanmaak van interferon verantwoordelijk is voor de waargenomen geremde groei van het coronavirus. Ten slotte is het erg lastig om dit te vertalen naar de situatie in het echte leven. Hoewel het waarschijnlijk is dat het verkoudheidsvirus een sterke immuunrespons opwekt die een SARS-CoV-2-infectie blokkeert, is het in dat geval dus nodig dat beide infecties op precies hetzelfde moment optreden.”

Interferon-neusspray
Toch biedt de studie hoop. Want mogelijk kunnen interferon-neussprays ingezet worden in de strijd tegen het coronavirus. “De gegevens ondersteunen de beperkte onderzoeksgegevens die hierover beschikbaar zijn,” zegt Jones. “Het grote probleem voor elk profylactisch middel is echter wanneer je het aan een patiënt geeft en hoe lang het gebruikt moet worden. Hoewel interessant, is de praktische toepassing dus nog moeilijk in te schatten.”

Al met al toont de studie voorzichtig aan dat het verkoudheidsvirus het aantal nieuwe COVID-19-patiënten mogelijk kan terugdringen. Toch zijn er nog veel open vragen. Verder onderzoek is dan ook hard nodig. “Het feit dat rhinovirussen ook kunnen interfereren met een SARS-COV-2-infectie is intrigerend,” stelt Tang. “Dit zou in toekomstige studies moeten worden bevestigd.”

Wist je dat…

…coronamaatregelen ook na vaccinatie nog lang niet overbodig zullen zijn? De coronavaccins moeten ons uit deze pandemie loodsen. Maar wie denkt dat de prik een abrupt einde maakt aan de coronaproblematiek heeft het zeer waarschijnlijk mis. Ook nadat iedereen is gevaccineerd, is het verstandig de coronamaatregelen nog enige tijd in acht te nemen en versoepelingen stapsgewijs toe te passen. Waarom? Lees hier verder!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd