Verliest Jupiter haar eigen kern?

De grote gasplaneet Jupiter heeft een kern, die tien keer zwaarder is dan die van de aarde. Tenminste, dat staat in de schoolboeken. Wetenschappers Hugh Wilson en Burkhard Militzer van de universiteit van Californië vermoeden dat de kern kleiner is. En dat deze kern in de loop van de tijd zelfs verdwijnt.

De kern van de aarde bestaat uit vloeibaar ijzer en nikkel. De kern van Jupiter bestaat voor een groot deel uit magnesiumoxide. Uit berekeningen van Wilson en Militzer blijkt dat de temperatuur en druk in de kern van Jupiter zo hoog zijn, dat magnesiumoxide oplost. Hierdoor transformeert de vaste kern van Jupiter in een vloeibare kern.

Wist u dat…

Als de theorie van Wilson en Militzer klopt, dan was de kern van Jupiter ooit groter dan vandaag de dag. Daarnaast betekent dit dat de kern ooit zelfs volledig kan oplossen.

Wilson en Militzer concluderen in het wetenschappelijke paper dat de theorie niet alleen geldt voor Jupiter, maar ook voor grote exoplaneten. “Exoplaneten die groter zijn dan Jupiter hebben hogere interne temperaturen en een hogere druk. Het is goed mogelijk dat de kernen van deze grote super-Jupiters helemaal verdwenen zijn”, aldus de wetenschappers.

Overigens gaan er meer theorieën rond over de kern van Jupiter. Vorig jaar publiceerden wetenschappers een paper met als conclusie dat Jupiter ooit waarschijnlijk een superaarde naar binnen schrokte. Door de energie die daarbij vrijkwam, verloor Jupiter een groot deel van haar kern. Het is niet zo dat deze theorie de theorie van Wilson en Militzer uitsluit. Beide theorieën kunnen prima naast elkaar bestaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd