Verloren gewaande amfibieën ontdekt

Een wetenschappelijke missie gericht op het herontdekken van amfibieën waarvan we nu denken dat ze zijn uitgestorven, begint haar vruchten af te werpen. De onderzoekers hebben in West-Afrika twee verloren gewaande kikkersoorten gevonden en in Mexico stuitten ze op een voor het laatst in 1941 gesignaleerde salamander.

De Hyperolius sankuruensis werd voor het laatst in 1979 gezien, maar dook nu weer op in Kongo. De Hyperolius nimbae verdween in 1967 van de aardbodem, maar bleek zich in Ivoorkust op te houden. De ontdekking van beide kikkersoorten is extra belangrijk, omdat de landen waarin ze ‘wonen’ steeds verder door de mens in bezit worden genomen en de natuur er de laatste tijd bij inschiet.

Uitsterven
Niet alleen Kongo en Ivoorkust hebben daar echter mee te maken. Wereldwijd verandert het klimaat en het leefgebied van de dieren. Daardoor wordt naar schatting éénderde van alle soorten amfibieën met uitsterven bedreigd.

Salamander
In een poging om het vege lijf te redden, trekken de dieren zich terug en verliezen we ze uit het oog. Dat gebeurde ook met de salamander chiropterotriton mosaueri. Het dier werd voor het laatst in 1941 gezien en iedereen dacht dat de salamander was uitgestorven. Het dier heeft namelijk vochtige grotten nodig om te overleven en de bossen drogen steeds verder uit. Maar de salamander houdt zich dapper staande

Bijzonder
“Het is best bijzonder als je erover nadenkt hoe lang het geleden is dat we deze dieren zagen,” merkt onderzoeker Robin Moore uit. “De laatste keer dat de Mexicaanse salamander werd gezien, was Glenn Miller wereldwijd een grote ster. De Hyperolius sankuruensis verdween in het jaar dat Sony zijn eerste walkman verkocht.”

De missie naar uit het oog verloren amfibieën is niet alleen van belang voor biologen. Ook artsen kijken met interesse toe. Amfibieën beschikken soms over stofjes of processen waar wij mensen bij ziekte of afwijkingen van mee kunnen profiteren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd