Vernietigende Russische meteoriet vanuit de ruimte gekiekt – en dat is handig

spoor

Satellieten die elke vijftien minuten een foto van onze planeet maken, hebben de sporen van de meteoriet die in februari van dit jaar voor grote problemen zorgde in Rusland, gekiekt. Wetenschappers tonen nu aan dat die beelden gebruikt kunnen worden om de baan van de ruimtesteen te achterhalen.

De meteoriet die op 15 februari van dit jaar in Rusland voor problemen zorgde, leek wel vanuit het niets te komen. Wetenschappers hadden de ruimtesteen niet zien naderen en nadat deze op aarde was geland, konden ze alleen maar raden waar deze precies vandaan kwam. Onder meer met behulp van beelden die van de neerstortende meteoriet werden gemaakt, kon de baan – en herkomst – van de ruimtesteen voorzichtig worden vastgesteld.

In het blad Geophysical Research Letters komt wetenschapper Simon Proud met een nieuwe methode om de baan van zo’n ruimtesteen vast te stellen. Hij stelt voor om satellietbeelden te gebruiken.

WIST U DAT…

…de Russische meteoriet vrij groot was?

Aan de hand van de Russische meteoriet toont hij aan dat zijn methode werkt. Hij verzamelde enkele beelden van satellieten die met grote regelmaat foto’s van de aarde maken. Op die foto’s zijn de sporen die de meteoriet in de bovenste laag van de atmosfeer achterliet, goed te zien. Door die sporen te bestuderen, kan worden vastgesteld welke baan de meteoriet volgde en waar deze vandaan kwam.

Bronmateriaal

"Reconstructing the orbit of the Chelyabinsk meteor using satellite observations" - Geophysical Research Letters
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door EUMETSAT / Simon Proud, universiteit van Kopenhagen.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd