Verrassing! Rosetta’s komeet lijkt uit twee stukken te bestaan

komeet

Nieuwe beelden van Rosetta’s komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko suggereren dat de komeet – heel verrassend – uit twee delen bestaat. Grote vraag is of dat problemen op gaat leveren voor Philae: de sonde die op de komeet gaat landen.

Ruimtesonde Rosetta nadert de komeet Churyumov-Gerasimenko met rasse schreden en dus krijgen we letterlijk een steeds beter beeld van de komeet. Vorige week beperkte dat beeld zich nog tot wat pixels. Inmiddels kunnen we op recentere foto’s de vorm van de komeet al onderscheiden. En die foto’s leveren nogal een grote verrassing op, zo meldt The Planetary Society. Op de beelden is namelijk te zien dat de komeet uit twee delen bestaat.

The Planetary Society baseert die conclusie op een persbericht van CNES (Centre National d’Etudes Spatiales): een Frans overheidsorgaan dat vorm moet geven aan het Franse ruimtevaartbeleid. Het persbericht is inmiddels niet langer op de website van CNES te vinden, maar de beelden – die The Planetary Society heeft gepubliceerd – spreken voor zich. Op die beelden is duidelijk te zien dat de komeet uit twee stukken lijkt te bestaan. Het suggereert dat de komeet een zogenoemde contact binary is. Dat betekent dat de komeet uit twee delen bestaat die door toedoen van de zwaartekracht tegen elkaar worden aangedrukt.

De grote vraag is wat deze nieuwe informatie over de komeet gaat betekenen voor de ambitieuze missie van Rosetta: de sonde die momenteel onderweg is naar de komeet. In het verdwenen CNES-persbericht stelt Eric Jurado, verantwoordelijk voor de navigatie van lander Philae dat deze bijzondere vorm de missie zeker niet gemakkelijker gaat maken. “Het landen van de Philaes-sonde kan lastiger zijn, omdat deze vorm het aantal mogelijke landingsplaatsen sterk beperkt.”

Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

-
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Rosetta / MPS voor het OSIRIS Team MPS / UPD / LAM / IAA / SSO / INTA / UPM / DASP / IDA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd