Verre ster blijkt verbazingwekkend rond te zijn

De ster is volgens onderzoekers het rondste natuurlijke object dat ooit in het universum is aangetroffen.

De astronomen hebben het over de ster Kepler 11145123. De ster is ongeveer twee keer zo groot als de zon en bevindt zich op ongeveer 5000 lichtjaar van de aarde. De ster roteert relatief langzaam: ongeveer drie keer trager dan onze zon.

Drie kilometer
Wetenschappers hebben nu – nauwkeuriger dan ooit – de vorm van deze ster vastgesteld. En uit het onderzoek blijkt dat deze verbazingwekkend rond is. De ster is – op drie kilometer na – net zo breed als hoog. Drie kilometer is een piepklein verschil, zeker als je bedenkt dat de ster een gemiddelde straal heeft van ongeveer 1,5 miljoen kilometer. “Het maakt Kepler 111145123 het rondste natuurlijke object ooit gemeten,” stelt onderzoeker Laurent Gizon.

Nooit echt rond
Sterren zijn not perfect rond. Wanneer ze roteren, worden ze iets platter door toedoen van de middelpuntvliedende kracht. Zo is onze zon (die sneller roteert dan Kepler 11145123) ongeveer tien kilometer breder dan deze lang is.

De ster Kepler 11145123 en daarnaast de zon. De afplatting is op dit plaatje overdreven. Afbeelding: Mark A. Garlick.
De ster Kepler 11145123 en daarnaast de zon. De afplatting is op dit plaatje overdreven. Afbeelding: Mark A. Garlick.

Magnetisch veld
Verrassend genoeg is Kepler 11145123 ronder dan men op basis van de rotatiesnelheid van de ster zou verwachten. De onderzoekers vermoeden dat de aanwezigheid van een magnetisch veld op lage breedtes (nabij de evenaar) hier iets mee te maken kan hebben. Mogelijk gaat dit magnetische veld de uitdijing van de ster op die lage breedtes tegen.

De onderzoekers stelden de vorm van Kepler 11145123 vast door te kijken naar de trillingen van de ster. Ze zijn voornemens in de toekomst op dezelfde wijze de vorm van nog meer sterren vast te stellen. Ze kunnen hiervoor een beroep doen op waarnemingen van ruimtetelescoop Kepler. Maar ook op die van ruimtetelescoop TESS (lancering staat gepland voor december 2017 en ruimteobservatorium PLATO (dat naar verwachting in 2024 het luchtruim kiest).

Bronmateriaal

"A well-rounded star" - Max Planck Institute for Solar System Research

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd