Verre voorouder van de mens leek op een haai

Wetenschappers stellen op basis van bijna 300 miljoen jaar oude fossielen vast dat de voorouder die we met de haaien en roggen delen, sterk leek op een haai.

Ze baseren die conclusie op een onderzoek naar de fossiele resten van een 290 miljoen jaar oude vis: Acanthodes bronni. “Acanthodes blijkt ons onverwacht het beste beeld te kunnen geven van het uiterlijk van de laatste gedeelde voorouder van de beenvisachtigen en haaien,” vertelt onderzoeker Michael Coates. “Onze studie wijst erop dat de eerste beenvisachtigen er ongeveer hetzelfde uitzagen als haaien en niet andersom.”

Voorouder
Lang geleden deelden mensen, mantaroggen en witte haaien één voorouder. Tot de kraakbeenvissen (waaronder de haaien en roggen) zich van die voorouder afsplitsten. Lang was onduidelijk hoe de laatste voorouder die we met de haaien deelen, eruitzag. Veel wetenschappers gingen ervan uit dat deze leek op een beenvisachtige. Maar dat blijkt nu niet het geval te zijn.

WIST U DAT…

…onlangs een haai is gefotografeerd die een haai eet? Bekijk de foto’s hier!

Schedel
De onderzoekers bestudeerden A. bronni en maakten modellen van de schedel, zo is in het blad Nature te lezen. “We wilden de hersenpan bestuderen, omdat dit een heel rijke bron van anatomische informatie is,” stelt Coates. “Voor het eerst konden we in het hoofd van Acanthodes kijken. En hoe meer we keken, hoe meer overeenkomsten we vonden met haaien.” Haaien hielden dus klaarblijkelijk aan de eigenschappen van hun voorouders vast, terwijl beenvisachtigen (waar ook de mens later uit zou voorkomen) die eigenschappen losliet.

Links: de fossiele resten en een impressie van A. bronni. Rechts: Een onderzoeker laat de fossiele resten van A. bronni zien. Foto's: The University of Chicago Medicine.

Het onderzoek is belangrijk, zo benadrukken de onderzoekers. Zo krijgen we een beter beeld van de afkomst van mensen en vele andere soorten. “En het beantwoordt de vraag wat er nu zo primitief is aan een haai.”

Bronmateriaal

"Where we split from sharks: common ancestor comes into focus" - Uchospitals.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd