Verste quasar ooit ontdekt

Astronomen hebben de verste quasar ooit gespot. De quasar ontstond zo’n 12,9 miljard jaar geleden en het licht ervan heeft nu pas de aarde bereikt.

De quasar haalt zijn energie uit een enorm zwart gat met dezelfde massa als 2 miljard zonnen. De quasar is enorm helder en geeft miljarden keren meer licht dan de zon.

Vragen
De quasar heeft voorlopig de naam ULAS J1120+641 gekregen. Het licht van de quasar is 12,9 miljard jaar onderweg geweest. Dat betekent dat astronomen de quasar nu zien zoals die er 770 miljoen jaar na de oerknal uitzag. En dat roept vragen op. Want hoe kan een jong universum zo’n groot zwart gat hebben? “Het is alsof je een kind van 1.80 meter lang in een kindertuin vindt,” stelt onderzoeker Marta Volonteri.

WIST U DAT…

Theorie
Er zijn twee belangrijke theorieën over de vorming van zwarte gaten. Of de gaten vormen zich na de dood van jonge sterren of ze vormen zich na een ineenstorting van allerlei kosmische gassen. De eerste theorie lijkt sowieso onhoudbaar: in zo’n korte tijd kan niet zo’n groot zwart gat ontstaan. Of de tweede theorie dan wel klopt? Dat is nog even afwachten.

De onderzoekers hopen in de toekomst nog meer verre quasars te vinden en zo meer te weten te komen over het ontstaan van de quasar en zijn omgeving.

Bovenstaande foto laat een quasar zien. Foto: Gemini Observatory.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd