Verste voorouder van placentadieren ontdekt

Wetenschappers hebben in China de resten van de oudste voorouder van de meeste moderne zoogdieren teruggevonden.

Het dier heeft de naam Juramaia sinensis gekregen en leefde zo’n 160 miljoen jaar geleden. De J. sinensis at vooral insecten en zou een deel van zijn leven in bomen hebben doorgebracht. Zo kon het dier ontsnappen aan de hapgrage dinosaurussen.

Onduidelijk
“Omdat het dier 160 miljoen jaar geleden leefde en er niemand was die het geboortecertificaat van het nageslacht kon tekenen kan Juramaia onze overgrootmoeder zijn geweest, maar ook een verre tante,” stelt onderzoeker Zhe-Xi Luo. Uit onderzoek is wel gebleken dat het dier in ieder geval meer gemeen heeft met de placentadieren dan met de buideldieren. Placentadieren krijgen jongen die zich – in tegenstelling tot buideldieren – voornamelijk in de baarmoeder ontwikkelen. Ook zijn ze levendbarend.

WIST U DAT…

…eenvijfde van alle zoogdieren op het punt van uitsterven staat?

Over placentadieren
Op dit moment leven op aarde zo’n 5200 soorten placentadieren. Daarmee zijn de meeste zoogdieren placentadier. J. sinensis is op dit moment de verste voorouder van deze zoogdieren.

Andere oudjes
De vondst is bijzonder. Wetenschappers hebben al wel eerder gedeelde voorouders van moderne zoogdieren teruggevonden, maar nog nooit zo’n verre voorouder. De oudste gedeelde voorouder was de Eomaia: een dier dat 125 miljoen jaar geleden leefde.

Op basis van deze en andere vondsten concludeerden de onderzoekers dat de laatste gezamenlijke voorouder van buideldieren en placentadieren 160 miljoen jaar geleden leefde. En dat komt overeen met de ontdekking van J. sinensis, zo stellen de onderzoekers in het blad Nature.

Bronmateriaal

"'Jurassic mother' found in China" - News.discovery.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Mark A. Klinger / Carnegie Museum.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd