Vervangt de neusspray binnenkort de pil?

neusspray

Voelen we hoofdpijn opkomen, dan slikken we een pilletje. Slechts een deel van de werkende stoffen bereikt de juiste plek in het lichaam, terwijl de rest voor bijwerkingen zorgt. Wetenschappers hopen dat de neusspray voor een doorbraak gaat zorgen. Hierdoor kunnen de dosissen van medicijnen flink omlaag.

Veel chronisch zieken krijgen dagelijks een flinke overdosis. Vooral patiënten met een hersenaandoening. Dit heeft ermee te maken dat de hersenen geneesmiddelen minder makkelijk opnemen, waardoor er dus standaard een te hoge dosis wordt voorgeschreven. “Wie een lange tijd medicijnen slikt, kan problemen met zijn gezondheid krijgen”, beweert Massimiliano Di Cagno van de universiteit van Zuid-Denemarken.

Wist je dat…

…een neusspray ook griep en biowapens kan aanpakken? Als het aan wetenschappers ligt, worden vaccins tegen griep, longontsteking en zelfs bioterrorisme voortaan in de neus gespoten.

Lastige polymeren
Wetenschappers experimenteren al langer met neussprays. Het grootste probleem is het transport. De actieve ingrediënten worden vervoerd in zogenoemde polymeren. Wanneer deze polymeren de hersenen bereiken, kunnen ze de werkende stoffen niet loslaten. Hierdoor blijven de medicijnen opgesloten.

Drie drempels
Massimiliano Di Cagno en zijn collega’s zijn er in geslaagd om een geschikt polymeer te vinden dat de werkende stoffen wel aflevert bij de hersenen. Het gaat om zogenoemde natuurlijke suikerpolymeren. Dankzij deze ontdekking zijn twee van de drie drempels overwonnen, namelijk de medicijnen via de neus vervoeren en de werkende stoffen afleveren bij de hersenen. Er blijft nog één drempel over, namelijk ervoor zorgen dat de werkende stoffen een tijdje blijven werken. “Dankzij zwaartekracht druppelen de werkende stoffen na het sprayen uit de neus”, zegt Di Cagno. “We moeten nu op zoek naar een manier om de sprayvloeistof plakkerig te maken, waardoor het goedje in de neus blijft plakken.”

Als de derde drempel weg is, lijkt er geen weg meer terug. Dan zullen patiënten met hersenaandoeningen waarschijnlijk overstappen van pil naar spray.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd