Verwachte gulheid doet geven

Evolutionaire biologen van de VU in Amsterdam hebben onderzoek gedaan naar de factoren die bepalen hoe royaal wij zijn in bijvoorbeeld het geven van geld. Hieruit blijkt dat wij vooral vrijgevig zijn als we datzelfde van anderen verwachten. Kortom: het is een weerspiegeling van gedrag dat nog moet komen.

De onderzoekers gaven de proefpersonen een som geld die ze mochten houden of moesten verdelen onder zichzelf en een onbekende. Daarnaast moesten ze enkele vragen beantwoorden over wat ze van het gedrag van anderen verwachtten. Uit de resultaten blijkt dat de proefpersonen die dachten dat zij wel geld van de ander zouden krijgen, zelf ook vrijgeviger waren. De mensen die niets van de onbekende verwachtten, hielden het geld in eigen zak. Overigens was de inschatting van de proefpersonen niet helemaal juist. In veertig procent van de gevallen was de onbekende guller dan verwacht. In dertig procent van de gevallen gaf de onbekende minder dan verwacht.

De onderzoekers concluderen dat we ons het liefst aan de ander spiegelen. Wellicht doen we dat om te voorkomen dat anderen misbruik van ons maken. Hulporganisaties kunnen dankbaar gebruik maken van deze resultaten. Als ze bekend maken hoeveel donateurs ze hebben, zal dat anderen wellicht overhalen om ook geld te geven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd