Verwonder u over de wetenschap van dit jaar #2

 ACHTERGROND  In het eerste deel las u enkele hoogtepunten van dit jaar, zoals de uitbraak van de Mexicaanse Griep, de klimaattop in Kopenhagen en de reparatie van Hubble. Maar er is meer! In het tweede en laatste deel leest u nog meer wetenschappelijke hoogtepunten van 2009. Daarnaast kijken we alvast vooruit.

Water op de maan
Veertig jaar na Apollo 11 kondigde NASA goed nieuws aan: er is water op de maan. De LCROSS missie gooide een gebruikte raket op de maan en onderzocht na de inslag de resulterende stofwolk. Uit de data bleek dat de pluim uit 95 liter waterijs bestond. Een maand eerder kondigden wetenschappers al aan dat ze moleculair water hadden gevonden op de maan, een minder geconcentreerde vorm van water dan waterijs. Dit moleculair water is waarschijnlijk op de maan gestrooid door zonnewind.

Vaccin voor AIDS
2009 was het jaar van de hoop. Helaas viel deze hoop aan diggelen. Wetenschappers hadden een vaccin gevonden tegen AIDS en probeerden deze uit in Thailand. Het project kostte 70 miljoen euro en er werden 16.000 mensen gevaccineerd. Helaas bleek de vaccin niet goed genoeg te helpen. Wetenschappers gaan door met de zoektocht naar een vaccin tegen AIDS. Veel overheden denken dat een vaccinatie de enige oplossing is tegen de immuunziekte. Dagelijks raken wereldwijd 7.000 mensen besmet met AIDS.

Ruimteafval wordt een probleem
In februari botsten twee satellieten op elkaar op een hoogte van 800 kilometer boven Siberië. De kans dat dit gebeurt is één op een miljard. Momenteel is de ruimte rondom de aarde bezaaid met tienduizenden satellieten en ruimtesondes, en er komen er wekelijks meer bij. Het internationale ruimtestation moest dit jaar bijna een keer geëvacueerd worden door een stuk ruimteafval dat langs het ruimtelaboratorium scheerde. Het is duidelijk dat er in 2010 een oplossing gevonden moet worden om een oplossing te vinden om ruimteafval op te ruimen.

Archeologische vondsten
Er zijn dit jaar weer veel bijzondere archeologische vondsten gedaan. Wat te denken van de oudste en meest complexe ijzerfabrieken van Scandinavië? In China vonden wetenschappers het mausoleum van Cao Cao, een koning die leefde van het jaar 208 tot 280. In Israel werd druk gezocht naar objecten uit Jezus tijd. Zo werd er een lijkwade uit de tijd van Christus gevonden; en een huis uit Jezus’ tijd. Ook werd het wrak van de Centaur gevonden. Dit schip zonk in 1943. Bij de ramp kwamen 268 mensen om het leven.

En in 2010?
Volgend jaar gaat de grootste laser ter wereld voor het eerst aan. De Amerikaanse National Ignition Facility probeert bevroren waterstof enkele honderden miljoenen graden te verhitten, waardoor nucleaire fusie ontstaat. Wetenschappers denken dat fusie de energiebron van de toekomst is. Houd daarnaast de telescoop WISE in de gaten. Hij gaat de eerste kiekjes maken van het heelal. Oh ja, Nostradamus – de ziener uit de zestiende eeuw – verwacht dat in 2010 de derde Wereldoorlog uitbreekt, waarbij bacteriologische en chemische wapens worden ingezet. Wij nemen dit overigens met een korreltje zout. Voor al het wetenschappelijke nieuws uit 2010 moet u slechts één ding doen: Scientias.nl blijven volgen!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd