Vet van alligator wordt biodiesel

Gaan we straks rijden op het vet van alligators? Het zou zomaar kunnen. Het blijkt namelijk zeer geschikt als biobrandstof.

Biobrandstoffen bieden grote kansen voor een wereld die de fossiele brandstoffen af wil zweren. Maar ze hebben ook nadelen. Zo worden ze vandaag de dag vooral gemaakt uit maïs en sojabonen: producten waar we ook voedsel van kunnen maken. En zeker nu een groot deel van de wereld honger lijdt, lijkt het gebruiken van voedsel als brandstof opeens niet zo duurzaam meer.

Alternatief
Dus moeten er nieuwe alternatieven komen. Bijvoorbeeld biobrandstoffen gemaakt uit dieren. Dat klinkt heel wreed en u zult misschien denken: is dat wel zo natuurvriendelijk dan?

WIST U DAT…

Restjes
Om even terug te komen bij de alligators: de dieren worden veelvuldig gegeten. Vet is daarbij een restproduct en wordt nu gewoon weggegooid. Wetenschappers tonen in een nieuw onderzoek echter aan dat dit vet best een tweede leven kan krijgen. Namelijk als biodiesel.

Goed
Experimenten laten zien dat het vet vrijwel alles in zich heeft om omgetoverd te worden tot een kwalitatief goede biobrandstof. Volgens de onderzoekers zouden boerderijen waar alligators nu voor hun vlees worden gefokt ook leveranciers van duurzame energie kunnen worden.

Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Industrial & Engineering Chemistry Research.

Bronmateriaal

"Alligator Fat Could Fill Your Gas Tank and Fuel Renewable Resource Investment in the South" - Popsci.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Adam Baker (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd