Video: Journalist steekt hand in vloeibare stikstof

Ooit uw hand ondergedompeld in een bak met vloeibare stikstof? Wij in ieder geval niet! Een journalist van PopSci.com durfde het wel aan en stak zijn hand een seconde lang in het vloeibare goedje met een temperatuur van -196 graden Celsius. Het resultaat? Geen bevroren vingers! Maar hoe komt dat? De vingers van de journalist bleven ongeschonden door het Leidendrost-effect.

Het Leidenfrost-effect is een fenomeen, waarbij een vloeistof die in contact komt met een oppervlak dat veel heter is, een thermisch isolerende damplaag vormt die voorkomt dat de vloeistof begint te koken. Kortom, de vloeibare stikstof merkt de zeer warme hand op en zorgt voor een tijdelijke laag tussen de hand en de stikstof. Hierdoor warmt de stikstof niet op en bevriest de hand niet.

U heeft het effect vast wel eens in de keuken gezien. Gooi een waterdruppel in een zeer hete koekenpan en de druppel springt weg. Het Leidenfrost-effect in actie! Blijkbaar is het ook mogelijk om een natte vinger in gesmolten lood te steken, zonder dat de vinger direct verbrandt. De laag tussen het koude en warme oppervlak werkt als een isolator, waardoor er minder energietransport plaatsvindt.

Hieronder het zeer bijzondere filmpje van PopSci.com. Let op, doe het thuis niet na! Vloeibare stikstof kan in uw kleding komen en dan wordt u niet beschermd door het Leidenfrost-effect. Daarnaast moet u uw hand erg snel uit de vloeibare stikstof trekken, want de thermische laag lost snel op.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd