Video laat zien hoe futen over het water rennen

fuut-1

Futen zijn de enige gewervelde dieren die over het water kunnen rennen. Met hun grote lobben leggen ze meters af om vervolgens een flinke duik te nemen. Hoe doen zij dat? Wetenschappers hebben een slow motion-video gemaakt om dit gedrag beter te bestuderen.

De onderzoekers filmden twee futen, namelijk de clarks fuut en de zwanehalsfuut. De clarks fuut (Aechmophorus clarkii) leeft in het westen van de Verenigde Staten en in Mexico. Deze vogel heeft opvallende rode ogen en is 56 tot 74 centimeter groot. De zwanehalsfuut (Aechmophorus occidentalis) heeft een kenmerkende zwarte prijk en is ongeveer even groot als de clarks fuut. De zwanehalsfuut leeft langs de zeekusten van centraal en zuidelijk Noord-Amerika.

Dansende vogels
De futen worden ‘dansende vogels’ genoemd, omdat ze een spectaculaire paringsdans uitvoeren, waarbij beide partners zij aan zij uit het water oprijzen en met veel geplons over het water racen. Deze scene duurt maximaal zeven seconden, dus het kostte bioloog Glenna Clifton en haar team veel bloed, zweet en tranen om dit moment op de gevoelige plaat vast te leggen. De wetenschappers zagen in een maand tijd meer dan duizend keer een fuut over het water rennen. Uiteindelijk konden zij dit honderd keer filmen, waarvan slechts acht video’s goed genoeg waren voor 3D-analyse.

Zo rent de fuut
Wanneer de futen met hun gelobte voeten over het water rennen, houden ze hun drie naar voren wijzende tenen gespreid. Vervolgens rennen zij met een snelheid van twintig stappen per seconde. Aan het eind van iedere stap trekt de fuut zijn voeten samen om de weerstand van het water te verminderen. Hierna klapt de fuut zijn voet weer open om weer hard op het wateroppervlak te slaan. Dit is een andere techniek dan de basiliskhagedis, die zijn poten op dezelfde manier uit het water trekt als dat ze er in gingen.

Wat gebeurt er onder water?
De manier waarop de fuut op het water slaat met zijn voet, zorgt voor 50% van de benodigde energie om boven water te blijven. Wat betreft die andere 50%: wetenschappers hebben in het verleden aangetoond dat de poten van futen liftkracht kunnen opwekken. Toch is het nog niet duidelijk wat er onder water gebeurt en dat is wel belangrijk om het lopen op water volledig te doorgronden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd