Pootjes aan de zijkant van de Falcon 9-raket klapten goed uit

spacex-launch

Landen raketten straks weer op de grond? Waarschijnlijk wel. De pootjes aan de zijkant van de Falcon 9-raket zijn net voor de landing in de Atlantische oceaan succesvol uitgeklapt. Dit bevestigt dat een toekomstige landing op vasteland zeker tot de mogelijkheden behoort.

Op 18 april werd de Dragon-capsule gelanceerd met een Falcon 9-raket. Deze raket is deels herbruikbaar. Na de lancering valt de eerste trap van de raket in de oceaan, waarna deze voor een volgende lancering opnieuw gebruikt kunnen worden. Een revolutie. SpaceX, het bedrijf achter de Falcon 9-raket, hoopt de komende jaren flinke stappen te maken. Kan de raket van de toekomst weer volledig terugkeren op aarde en verticaal op het vasteland landen? Dit betekent dat lanceringen nog minder gaan kosten, waardoor ruimtevaart betaalbaarder wordt.

Op de ruwe video van SpaceX is te zien hoe de pootjes van de eerste trap van de Falcon 9-raket net voor de landing in de oceaan uitklapten. Hoewel deze pootjes voor een zeelanding niet nuttig zijn, voor een landing op land is het wel van groot belang.

Bovenaan dit artikel is een frame van de video geplaatst, waarop te zien is dat de pootjes zijn uitgeklapt. “We zijn heel blij dat de eerste trap in een goede conditie is teruggekomen”, aldus Elon Musk, oprichter van SpaceX. Helaas heeft SpaceX de raket niet kunnen opvissen, omdat daarvoor het water te onrustig was. Voor de tijd schatte Musk de kans 30% dat de eerste trap van de raket kon worden teruggehaald.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd