Vier clusters ontdekt die elk duizenden sterrenstelsels herbergen

cluster

Astronomen hebben op zo’n tien miljard lichtjaar van de aarde vier clusters van sterrenstelsels ontdekt. Elk van deze clusters bevat mogelijk duizenden sterrenstelsels.

Het licht van het verste cluster heeft er tien miljard jaar over gedaan om de aarde te bereiken. Het betekent dat onderzoekers het cluster zien zoals dat er drie miljard jaar na de totstandkoming van het universum uitzag. “Hoewel we in staat zijn om individuele sterrenstelsels die nog verder terug gaan in de tijd te zien, dateert het verste cluster dat astronomen tot voor kort gevonden hadden uit de tijd waarin ons universum zo’n 4,5 miljard jaar oud was,” vertelt onderzoeker David Clements. “Onze nieuwe aanpak heeft reeds een cluster opgeleverd dat ouder is en we denken dat we zelfs nog verder terug in de tijd kunnen kijken.”

De nieuwe aanpak van Clements en collega’s bestaat uit een nieuwe manier om gegevens die satellieten Planck en Herschel verzamelden, te combineren en analyseren. De onderzoekers gebruikten Planck om sporen van de cluster te detecteren en zetten daarna Herschel in om de clusters van dichterbij te bekijken.

De onderzoekers verwachten op deze manier nog zeker 2000 nieuwe clusters op te kunnen sporen. En ze hebben goede hoop dat daar clusters tussen zullen zitten die ons een kijkje gunnen in een periode die nog korter op de totstandkoming van het universum volgde. Alleen zo kunnen we meer te weten komen over hoe dergelijke clusters ontstaan.

Bronmateriaal

"Four new galaxy clusters take researchers further back in time" - Imperial College London (via Eurekalert.org)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA en laat het cluster Abell 2744 zien.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd