Vijf jaar Scientias.nl: hoe het allemaal begon

logo

Deze week is het exact vijf jaar geleden dat Scientias.nl begon. Twee studenten journalistiek hadden de ambitie om de grootste populair-wetenschappelijke nieuwssite van Nederland te creëren. Hoe is het allemaal begonnen? En wat is er in vijf jaar tijd gebeurd?

Kun je je dit nog herinneren? Zo zag Scientias.nl er in eerste instantie (eind 2009) uit.
Kun je je dit nog herinneren? Zo zag Scientias.nl er in eerste instantie (eind 2009) uit.
Waarom zijn jullie Scientias.nl gestart?
Caroline: “Tim had de site ‘Astrostart’ opgericht en was dus al volop bezig met internetjournalistiek. Toen hij die site – over ruimtevaart en astronomie – door drukte met school en werk op moest geven, bleef het toch altijd een beetje knagen. Aan het einde van het vierde jaar moesten we na gaan denken over ons afstudeerproject. Tim was er al snel uit: hij wilde opnieuw een site oprichten. Maar nu een site die breder was. De site moest niet alleen over astronomie en ruimtevaart gaan, maar zo mogelijk over alle wetenschappelijke domeinen. Om heel eerlijk te zijn, zag ik er in eerste instantie niet zo heel veel in. Maar hij was zo enthousiast, dat ik het langzaam maar zeker ook werd. En hoe meer ik met de site en met wetenschap bezig was, hoe leuker ik het ging vinden. De nieuwste wetenschappelijke studies uitpluizen en tegelijkertijd uitvogelen wat online werkt (en niet werkt) werd een enorm leuke uitdaging. Toen ons afstuderen er na drie maanden op zat, leek een leven zonder Scientias.nl onmogelijk. We wilden door: beter worden en groter groeien.”

“We noemen het gekscherend weleens ‘ons kindje’. En dat dekt de lading wel aardig, denk ik”
Wist je dat…

…Wetende.nl een tweede keus was toen Caroline en Tim in 2009 een naam kozen voor Scientias.nl?

Welke rol speelt Scientias.nl voor jullie?
Tim: “We noemen het gekscherend weleens ‘ons kindje’. En dat dekt de lading wel aardig, denk ik. Het is iets wat we koesteren, waar we zuinig op zijn en dag in, dag uit voor zorgen. Want als je een nieuwsblog hebt, ben je daar altijd mee bezig. We hebben al vijf jaar geen echte vakantie meer gehad. Als we weg willen, speuren we het internet af naar hotels met wifi. En ja, ook dan worden de laptops elke dag opengeklapt. Paar jaar geleden lagen we in een zwembad in het hartje van Rome toen de laatste spaceshuttle landde; dan rennen we tussen de baantjes door even naar de hotelkamer om verslag te doen. En toen mijn vrouw anderhalf jaar geleden hoogzwanger haar vluchtkoffertje klaar moest zetten, gingen daar niet alleen babykleertjes, maar ook een laptopje in. Zat ik daar op de verloskamer het nieuws waarvan ik vond dat het op Scientias.nl moest nog even naar de freelancers rond te sturen, haha. En een paar uur nadat onze dochter geboren was, was ik alweer aan het werk.”
Caroline: “Dat is een beetje ons probleem: we kunnen Scientias.nl moeilijk loslaten. In het verleden hebben we weleens geprobeerd om bijvoorbeeld tijdens een weekendje weg Scientias.nl in de meer dan vaardige handen van enkele freelancers te leggen. Het ging prima, maar we waren een heel weekend zenuwachtig: zou het allemaal wel goed gaan? En dus doen we het nu ook tijdens vakanties maar altijd zelf. Dat is – paradoxaal genoeg – wel zo relaxed.”

Het beste van vijf jaar Scientias.nl

In vijf jaar tijd zijn op Scientias.nl meer dan 13.000 artikelen verschenen. Maar welke artikelen werden nu het best gelezen? Tussen de toppers treffen we artikelen aan als:
Komeet ISON vanaf nu met het blote oog te zien
Voorspelt de Mayakalender echt de ondergang van de wereld?
De liveblog omtrent de landing van Philae

Vijf jaar Scientias.nl. Is de situatie anders dan vijf jaar geleden?
Caroline: “Jazeker. Toen we begonnen, woonden en werkten we op een oppervlak van 30 vierkante meter. Tim en ik zaten aan een tafel van nog geen één vierkante meter te werken, de schermen van de laptops tegen elkaar aangeduwd. Het was echt pionieren. We verdienden nog niets met Scientias.nl, maar hadden al wel de nodige kosten. Daarom freelanceten we er nog naast om de touwtjes aan elkaar te knopen. Tegenwoordig focus ik mij volledig op de berichtgeving op Scientias.nl, terwijl Tim verantwoordelijk is voor de techniek.”

Hoe is Scientias.nl in vijf jaar tijd veranderd?
Tim: “In vijf jaar tijd is de kwaliteit van de artikelen op Scientias.nl flink toegenomen. Zo plaatsen we alleen artikelen met een gedegen wetenschappelijke achtergrond. Daarnaast hebben we een team van freelancers die regelmatig achtergrondartikelen schrijven. Ook technisch is er wel het één en ander veranderd. Zo heeft de website tegenwoordig een eigen server om de ruim 15.000 unieke bezoekers per dag te ontvangen.”

Het eerste logo van Scientias.nl in 2009.
Het eerste logo van Scientias.nl in 2009.
Wat zijn jullie hoogtepunten?
Tim: “Sowieso de landing van Philae! In twee dagen tijd ontvingen we meer dan 100.000 bezoekers op Scientias. Op een bepaald moment waren er zelfs 1500 bezoekers tegelijkertijd live. Dat hebben wij nog nooit eerder meegemaakt. De reacties van bezoekers op de Philae-verslaglegging waren heel positief. Dat geeft energie!”
Caroline: “Natuurlijk doe je het voor mooie bezoekcijfers, maar als journalist gaat mijn hart toch ook altijd wel wat harder kloppen van de steengoeie achtergrondartikelen die met grote regelmaat op Scientias.nl verschijnen. Interviews met topwetenschappers of enthousiaste freelancers die zich vastbijten in een onderwerp dat het grote publiek bezighoudt: dat is prachtig. Vooral als je dan ziet dat die artikelen Twitter en Facebook veroveren en de discussie op Scientias.nl domineren.”

Hoe spreek je Scientias eigenlijk uit?

Op de redactie spreken we Scientias als volgt uit: Sie-jen-tie-jas. Dus niet: Sie-jen-sie-as of Saj-en-tie-as. Maar, je bent uiteraard vrij om het uit te spreken zoals je wilt. Scientias komt uit het Latijn.

Hoe nu verder?
Caroline: “Ik denk niet dat we vijf jaar geleden hadden durven dromen van het Scientias.nl van nu. We zijn ontzettend blij met hoe de site er nu uitziet, de Scientias.nl-community en natuurlijk de duizenden mensen die dagelijks de weg naar ons wetenschapsblog weten te vinden. Maar stiekem dromen we wel van meer, natuurlijk. We hebben met Scientias.nl altijd een duidelijk doel voor ogen gehad: zoveel mogelijk mensen op een laagdrempelige manier in aanraking brengen met de fascinerende wereld van de wetenschap. Nu doen we dat voornamelijk online, maar in de toekomst zouden we Scientias.nl ook wel eens in de kiosk willen zien liggen of als bijlage in een grote krant terug willen zien. Niet ter vervanging van de online Scientias.nl, maar als aanvulling op. Nu ons ‘eerste kindje’ vijf jaar oud is, zou zo’n papieren broertje of zusje ontzettend gaaf zijn. Of we wel tijd hebben voor zo’n papieren broertje? Ach..vrije tijd is zó overrated.”

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd