Vijf vragen en antwoorden over de aankomende zonsverduistering

Morgen is de gedeeltelijke zonsverduistering te bewonderen. En wij zetten alvast even de belangrijkste weetjes voor je op een rij!

Zonsverduisteringen zijn altijd weer een bijzonder gebeuren. Dat komt omdat ze vrij zeldzaam zijn. Trek er dus morgen ook op uit en richt je blik op de hemel! Maar eerst even wat achtergrondinformatie, zodat je morgen goed voorbereid naar buiten gaat. Hier komen vijf vragen en antwoorden over de aankomende zonsverduistering.

Maar eerst…
Eerst even wat praktische informatie. De eclips zal op 10 juni omstreeks 11:15 uur beginnen. In iets meer dan twee uur tijd kun je vervolgens zien hoe een hap uit de zon eerst groter en daarna weer kleiner wordt. Op Waarnemen.com vind je een handig schema met alle tijden waarin je precies kunt zien hoe laat de eclips in jouw regio begint. Om ongeveer 13:30 uur is de zonsverduistering weer voorbij.

1. Hoe ontstaat een gedeeltelijke zonsverduistering?
Tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering schuift de maan tussen de aarde en de zon, waardoor een deel van de zon verduisterd wordt. Doordat de maan in de weg staat, bereikt dus niet het volledige licht van de zon onze aarde. De zon is dus gedeeltelijk aan het zicht onttrokken door de maan. Dit zal er dan ook net uit zien alsof de maan een hapje uit de zon neemt.

Tijdens de aankomende gedeeltelijke zonsverduistering zal de maan de zon – vanuit Nederland gezien – niet volledig bedekken. Dit betekent dat het dus ook niet helemaal donker wordt. Tijdens het maximum van de eclips – rond 12:20 – is ongeveer 13 tot 19 procent van de zon bedekt en bereikt nog steeds circa 85 procent van het zonlicht ons land.

2. In hoeverre is deze gedeeltelijke zonsverduistering bijzonder?
Zonsverduisteringen zijn natuurlijk altijd bijzonder! Dat komt omdat het zeldzame gebeurtenissen zijn. Wel is het goed om in je achterhoofd te houden dat tijdens een gedeeltelijke zonsverduistering – en dus ook morgen – er alsnog veel licht op ons land valt. Zoals gezegd bereikt morgen nog steeds zo’n 85 procent van het zonlicht Nederland. Het wordt dus niet heel donker en je ziet ook geen krans rond de zon – de zogenoemde corona – want die verschijnt alleen bij een volledige zonsverduistering. Wat dat betreft is een gedeeltelijke zonsverduistering niet zo spectaculair als een volledige zonsverduistering.

3. Hoe kun je veilig naar de zon kijken?
Zonlicht is ontzettend fel. Het betekent dat je je ogen kunt beschadigen als je naar de zon kijkt en bijvoorbeeld blijvende netvliesschade door kunt oplopen. Doe dat dus nooit. Het beste is om een eclipsbril te gebruiken. Zo’n brilletje laat maar een heel klein deel van het licht van de zon door. Bovendien zijn voorzien van een speciaal beschermend folie, waardoor hij schadelijke infrarode en ultraviolette zonnestraling tegenhoudt. Zo’n eclipsbril is trouwens ook noodzakelijk wanneer de zon gedeeltelijk door wolken wordt bedekt.

Trek die eclipsbril dus snel uit de la! Maar wat als je er nog geen hebt? Op zo’n korte termijn zijn ze vrij lastig te verkrijgen. Maar geen nood! Je kunt ook zelf een ‘gaatjescamera’ in elkaar knutselen. Met een gaatjescamera projecteer je een klein beeldje van de zon op een wit vel papier. Dat geprojecteerde beeld kun je probleemloos bekijken, zelfs met meerdere mensen tegelijk. Je kijkt dus niet náár de zon, maar naar een projectie van de zon.

Zo knutsel jij je eigen gaatjescamera in elkaar!
Neem een stevig stukje karton ter grootte van een briefkaart. Prik in het midden een gaatje met een middellijn van ongeveer één millimeter. Probeer rafelige randen te vermijden. Houd het karton in de zon, en laat het geprojecteerde zonsbeeld op een wit vel papier vallen dat je op ongeveer zestig centimeter achter het karton houdt. Als iedereen zijn eigen gaatjescamera heeft, kan de verduistering door iedereen veilig worden bekeken.

4. Wat is de weersverwachting?
Om de gedeeltelijke zonsverduistering goed te kunnen aanschouwen, moet het weer natuurlijk wel een beetje meewerken. Gelukkig lijken de vooruitzichten tot nu toe gunstig. Het betekent dat de gedeeltelijke zonsverduistering waarschijnlijk goed zichtbaar zal zijn. Rond het middaguur is het overwegend helder zomerweer. Wel lijken er her en der wat wolkjes over ons land te trekken. Buienradar heeft een speciale wolkenradar, waar je ziet hoe bewolkt het is. Houd die dus in de gaten en zoek de beste, onbewolkte plek op!

5. Wanneer is de volgende zonsverduistering?
In Nederland is gemiddeld om de twee jaar een eclips te zien. De volgende is al zo: op 25 oktober 2022 schuift de maan voor ongeveer 33% voor de zon. Daarna volgt een zonsverduistering op 29 maart 2025. Dan schuift de maan voor ongeveer 35% voor de zon. In 2026 volgt een meer spectaculaire zonsverduistering. Dan zal maar liefst 90 procent van de zon achter de maan verdwijnen. Wil je een keer een volledige zonsverduistering meemaken? Dan zul je helaas moeten reizen. De zonsverduistering van 12 augustus 2026 is de perfecte kans, want dan is een totale verduistering zichtbaar in bijvoorbeeld IJsland en Spanje. Of zorg dat je op 2 augustus 2027 in Luxor (Egypte) bent. Ook daar is dan een (lange) volledige zonsverduistering te spotten. Pas in het jaar 2093 is er een ringvormige verduistering zichtbaar in Nederland, gevolgd door een totale zonsverduistering in Groningen in het jaar 2135.

We hopen je zo voldoende te hebben voorbereid op de gedeeltelijke zonsverduistering van morgen. Ben je helaas niet in de gelegenheid om naar buiten te gaan? Dan kun je de zonsverduistering ook via internet volgen op verschillende websites, zoals www.slooh. com. Veel plezier alvast!

Bronmateriaal

"Zonsverduistering gaatjescamera" - Pearl Opticiens

Afbeelding bovenaan dit artikel: Chris Reich via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd