Vis had als eerste seks

Vissen waren de eersten die intieme seks hadden, zo blijkt. Wetenschappers analyseerden 380 miljoen jaar oude fossielen die erop wijzen dat de vissen al zo’n 400 miljoen jaar geleden de vaardigheid om te copuleren, ontwikkelden. “Dit was niet gewoon paren in het water, maar ook leuke seks,” vertelt onderzoeker John Long.

“Onze resultaten laten zien dat deze inmiddels uitgestorven vissen – de placodermi of pantservissen – intieme copulatie hadden.”

Embryo
Het is niet de eerste keer dat Long met deze haai-achtige fossielen de krant haalt. Enkele jaren geleden concludeerde hij al dat zich onder deze fossiele resten de oudste moeder ter wereld bevond. In één van de fossielen zat namelijk een embryo die nog met de navelstreng aan de moeder verbonden was. Het was het alleroudste bewijs van een dier dat levendbarend was.

Overvloedig
Die vondst is in combinatie met de nieuwste conclusies zeer belangrijk. “Want het betekent dat een geavanceerde vorm van voortplanting door copulatie en levendbarendheid veel overvloediger voorkwam dan gedacht.”

Dat haaien zolang geleden al in staat waren om te paren, heeft waarschijnlijk grote invloed gehad op hun evolutie. De haaien waren bijvoorbeeld de allereerste gewervelde dieren met kaken. Deze kaken waren mogelijk in eerste instantie niet bedoeld om te kauwen, maar om geslachtsgemeenschap te vergemakkelijken. “Veel haaien gebruiken de kaken om zich vast te klemmen aan de vinnen van het vrouwtje, zodat de copulatie plaats kan vinden.”

Bronmateriaal

"Fish had sex first, fossil suggest" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd