Vis krimpt bij extreme kou

Wetenschappers hebben ontdekt dat jonge forellen tijdens koude winters één centimeter korter kunnen worden. Dat lijkt misschien weinig, maar het gaat om tien procent van hun totale lengte. Mogelijk is de verkorting de enige manier waarop de vis energie kan besparen en ondanks de kou in leven kan blijven, zo concluderen de onderzoekers die de vissen in Noorwegen en Finland bestudeerden.

De onderzoekers zetten de vissen in een bak met water en simuleerden een koude winter: het water werd ijskoud gemaakt en er kwam een zogenaamd ijslaagje op het water te liggen. “We kregen te maken met onverwachte en nog nooit geregistreerde observaties,” zo schrijven de onderzoekers. “Deze wijzen erop dat vissen in koude winters krimpen.”

WIST U DAT…

Het is nog onduidelijk waardoor de krimping veroorzaakt wordt. Mogelijk neemt de gelachtige substantie tussen de ruggenwervels af. Daardoor wordt de rugwervel en totale lengte korter. Vast lijkt te staan dat de krimping veroorzaakt wordt door stress en een tekort aan voedsel. Wat de gevolgen van zo’n krimping zijn voor de ontwikkeling van de (jonge) vissen is eveneens onduidelijk.

Het is voor het eerst dat wetenschappers aantonen dat vissen door kou kunnen krimpen. Eerder ontdekten onderzoekers ook al dat kleine zoogdieren en hagedissen door kou verkorten. Het meest heftige voorbeeld daarvan is de zeeleguaan. Dit dier kan wel twintig procent van diens lengte inleveren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd