Vissen ontdekt in water dat nauwelijks zuurstof herbergt

Onduidelijk is nog hoe ze hier kunnen overleven en zelfs gedijen.

Met behulp van onderwaterrobots maakten biologen opnames in de diepere delen van de Golf van Californië. Ze verwachtten op die beelden weinig te zien, want de betreffende wateren herbergen nauwelijks zuurstof en zijn dus heel onaantrekkelijk voor grotere levensvormen, zoals vissen. Tenminste: dat dachten we. Want op door de robot gemaakte beelden zagen onderzoekers grote scholen vissen die gedijden onder omstandigheden die dodelijk werden geacht. “Ik kon mijn ogen niet geloven,” aldus onderzoeker Natalya Gallo. De onderzoekers zagen onder meer naaldvissen en lollykathaaien rondzwemmen in water dat minder dan 1 procent van de zuurstof herbergde die je gemiddeld in aan het oppervlak gelegen waterlagen aantreft.

Heel weinig zuurstof
Sterker nog: metingen van de robot wijzen uit dat het diep gelegen water in de Golf van Californië ongeveer 1/10 tot 1/40 van de zuurstof herbergt die je aantreft in wateren waar vissoorten waarvan we weten dat ze weinig zuurstof behoeven, zich doorgaans ophouden. “Er zijn heel veel andere soorten vissen die bestand zijn tegen zuurstofarme omstandigheden,” aldus onderzoeker Jim Barry. “Maar de vissen in dit deel van de Golf spannen de kroon.”

Hoe dan?
Onduidelijk is nog hoe de vissen in de zuurstofarme wateren kunnen overleven en zelfs gedijen. Wat mogelijk helpt, is dat de naaldvissen en lollykathaaien grote koppen en flinke kieuwen hebben waarmee ze wellicht extra goed in staat zijn om zuurstof uit het water te halen. Ook zijn alle in het zuurstofarme water aangetroffen vissen aan de kleine kant, waardoor ze relatief weinig energie verbruiken.

Ook is nog onduidelijk waarom de vissen zich in zuurstofarm water verzamelen. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat ze er weinig te vrezen hebben van roofdieren.

Bronmateriaal

"Biologists discover deep-sea fish living where there is virtually no oxygen" - Monterey Bay Aquarium Research Institute
Afbeelding bovenaan dit artikel: © 2015 MBARI

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd