Vissen praten middels geheime taal

Vissen communiceren met elkaar middels een geheime taal die bestaat uit gegrom, gekwetter en pop-geluiden. Dat hebben wetenschappers ontdekt. De vissen gebruiken hun taal om hun geliefde te verleiden, anderen voor gevaar te waarschuwen of de te zwemmen route aan te duiden.

De vissen maken de geluiden door hun zwemblaas (een met gas gevulde blaas op de buik) te laten trillen. “Alle vissen kunnen het horen, maar ze kunnen het geluid niet allemaal maken,” weet onderzoeker Shahriman Ghazali.

Experiment
Ghazali zette een groep vissen in een tank in een laboratorium en liet de dieren een paar weken aan hun nieuwe verblijf wennen. Vervolgens werden er microfoons en andere instrumenten in gezet om bewegingen in het water te meten.

Praatgraag
Uit het experiment blijkt dat ponen de meest praatgrage vissen zijn. Ze maken onderscheidende grommende geluiden en praten een hele dag door. Kabeljauw daarentegen is een stuk stiller en laat alleen van zich horen als er kuit geschoten wordt. “De hypothese is dat zij het geluid gebruiken als synchronisatie; zodat het mannetje en het vrouwtje de eieren op hetzelfde moment loslaten voor bevruchting.” Grootoogtonijn maakt een soort poppend geluid. Dat geluid lijkt als een Morse-code door andere vissen ontcijferd te moeten worden.

Roofdier
Zo’n geheime taal is natuurlijk leuk en handig, maar kan ook in het nadeel van de vissen werken. De wetenschappers vermoeden dat roofdieren de taal van vissen ook kunnen horen en dat vergemakkelijkt de jacht aanzienlijk.

Stille goudvis
Is dit dan het moment om een serieus gesprek met uw goudvis te beginnen? Absoluut niet, aldus Ghazali. “Goudvissen hebben een uitstekend gehoor, maar ze maken geen enkel geluid.”

De eerstvolgende stap in het onderzoek is het ontcijferen van de geheime vissentaal. Ghazali hoopt zo te kunnen achterhalen wat de vissen op welk moment communiceren en waarom.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd