Vleermuis betrapt vrijende vlieg maar wat graag

Normaal kunnen vleermuizen vliegen niet horen. Maar wanneer de vliegen (tamelijk luidruchtig) vrijen, verandert dat. De vleermuis twijfelt dan geen moment, zo blijkt uit onderzoek. Hij slaat toe en vangt twee vliegen in één klap!

Normaal gesproken zitten vliegen ‘s nachts stil. Ze vliegen niet, maar bevinden zich aan het dak van bijvoorbeeld een grot. In zo’n situatie kan de vleermuis ze onmogelijk waarnemen. Maar dat verandert wanneer de vlieg een geschikte partner voorbij ziet komen en overgaat tot een vrijpartij. Dat blijkt uit onderzoek van het Max Planck Instituut voor Ornithologie.

Prachtig!

Heeft u dit prachtige filmpje van een vleermuis met een superlange tong al wel eens gezien?

Wanneer vliegen paren, wappert het mannetje op een bepaalde manier met zijn vleugels. Dat creëert een klikachtig geluid dat de vleermuizen prima kunnen waarnemen. En zo worden vliegen – die anders onwaarneembaar zijn voor de vleermuis – opeens zichtbaar. En de vleermuis grijpt zijn kans.

Zeker vijf procent van de vrijpartijen van vliegen wordt beëindigd door een aanval van vleermuizen, zo blijkt uit experimenten. In de meeste gevallen is die aanval succesvol. Dat is logisch: de vliegen gaan helemaal in elkaar op en hebben minder oog voor hun omgeving en eventuele aanvallers. “Sex kills,” concludeert onderzoeker Stefan Greif. Voor de vleermuis is zo’n aanval heel rendabel. Hij vangt letterlijk twee vliegen in één klap.

Bronmateriaal

"Tödliches Techtelmechtel: Fledermäuse nutzen Kopulationsgeräusche von Fliegen für die Nahrungssuche" - Orn.mpg.de
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door © Stefan Greif / MPI f. Ornithologie.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd