Vlees en melk van gekloonde runderen is ‘veilig’

Er is geen verschil tussen vlees en melk van gekloonde runderen en van niet-gekloonde runderen. Dit beweert de Advisory Committee on Novel Foods and Processes, een onafhankelijk Brits panel van wetenschappers. Toch adviseren de panelleden om producten van gekloonde runderen wel te labelen in verband met het welzijn van deze dieren.

De Europese Commissie raadde onlangs een verbod van vijf jaar aan voor het gebruik van gekloonde dieren voor de voedselproductie in de Europese Unie. Op dit moment onderzoeken lidstaten en het Europees parlement of dit voorstel doorgevoerd kan worden.

“Voedselrisico’s of niet, dat laten we even buiten beschouwing. Het is vooral een ethische discussie”, zegt Brendan Curran van de universiteit van Londen. “Eerdere onderzoeken toonden aan dat de ontwikkeling van de foetus bij gekloonde dieren anders is. We moeten onderzoeken of gekloonde dieren gebruikt mogen worden in fokprogramma’s. Dit hangt van verschillende factoren af, zoals het welzijn van een dier en of het zinvol is om gekloonde dieren te gebruiken.”

Niet iedereen is het eens met het advies van het Advisory Committee on Novel Foods and Processes. Zo vindt de Soil Association (een Brits orgaan dat organisch voedsel certificeert) dat er meer onderzoek nodig is. “De langetermijngevolgen voor mensen zijn nog onvoldoende in kaart gebracht.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd