‘Vleesetende Australische buidelleeuw kon ook in bomen klimmen’

En daarmee moet deze een serieuze bedreiging hebben gevormd voor de eerste mensen die voet op Australische bodem zetten.

De buidelleeuw Thylacoleo carnifex gaat de boeken in als het grootste vleesetende buideldier dat tot op heden is ontdekt. Met een lengte van zo’n 1,7 meter, een gewicht van meer dan 100 kilo en een machtig sterk gebit moet het een dier geweest zijn waarvoor je een blokje om zou gaan.

Klimmen
De eerste fossiele resten van deze buidelleeuw werden al in de negentiende eeuw teruggevonden. In de 150 jaar die volgden, kregen wetenschappers een steeds beter beeld van de machtige carnivoor. En nu komen onderzoekers met een nieuw puzzelstukje aandraven. Nieuw onderzoek suggereert namelijk dat de buidelleeuw ook in staat was om te klimmen.

Afdrukken
Op de wanden van een grot in het zuidwesten van Australië hebben onderzoekers namelijk duizenden afdrukken van klauwen teruggevonden. Een grondige analyse suggereert dat de afdrukken gemaakt zijn door jonge T. carnifex. Het toont volgens de onderzoekers twee dingen aan. “Het waren uitstekende klimmers en ze voedden hun jongen in grotten op,” zo is in het blad Scientific Reports te lezen.

Mensen
En als ze de wanden van zo’n donkere grot al konden beklimmen, dan moeten ze ook in staat zijn geweest om bomen te beklimmen. Daarmee moeten ze een serieuze bedreiging zijn geweest voor de eerste mensen die voet op Australische bodem zetten.

Vandaag de dag zul je T. carnifex niet meer tegen het lijf lopen in Australië. De buidelleeuw stierf zo’n 46.000 jaar geleden uit.

Bronmateriaal

"Behaviour of the Pleistocene marsupial lion deduced from claw marks in a southwestern Australian cave" - Scientific Reports
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Nobu Tamura (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd