Vleesliefhebber doet aanslag op zoetwater-voorraad

Wetenschappers van de universiteit Twente concluderen dat met de productie van vlees en andere dierlijke producten veel meer water verloren gaat dan met de productie van plantaardige producten het geval is. En dat water hebben we juist zo hard nodig: slechts drie procent van het aardse water is zoet en kan dienst doen als drinkwater voor de mens.

De onderzoekers hebben precies berekend hoeveel water er voor diverse producten nodig is. De cijfers zijn verbazingwekkend. Zo vereist de productie van een kilo rundvlees in totaal 15.000 liter. Een kilo varkensvlees kost 6000 liter water en voor een kilo kip hebben we het over 4300 liter.

Sojabonen
Dat is veel meer dan voor plantaardige producten nodig is. Neem een kilo sojabonen: dat vereist hooguit 2100 liter water. De onderzoekers concluderen dat vlees en andere dierlijke producten gemiddeld een 1,5 tot zes keer grotere watervoetafdruk hebben dan peulvruchten.

Per calorie
De wetenschappers berekenden ook het waterverbruik per calorie. Maar opnieuw komt het vlees er niet goed af. Rundvlees scoort zo’n twintig keer hoger dan bijvoorbeeld aardappelen of graan.

BENIEUWD NAAR…

…het dieet dat we in 2050 gaan volgen? Lees het hier!

Voer
Hoe kan het dat er zoveel water nodig is voor een kilo vlees? Dat begint al met het voer van het dier. “Al het veevoer wordt verbouwd met water,” weet onderzoeker Arjen Hoekstra. “In grote delen van de wereld is daarvoor irrigatie nodig, omdat er te weinig regen valt of in verkeerde periodes.” Ook de locatie van de dieren is doorslaggevend. Vee dat buiten graast, doet zich tegoed aan voedsel dat door regenwater groeit. Dieren in de bio-industrie krijgen vaak veevoer en dat komt van akkers die regelmatig bevloeid moeten worden.

“De cijfers zeggen veel over de vaak verborgen gevolgen voor de natuur van ons dagelijks consumptiepatroon,” concludeert Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds. “We wisten al dat een vleesarm dieet niet alleen gezonder is, maar ook beter voor natuur en klimaat. Nu komt daar nog het inzicht bij dat ongebreidelde vleesconsumptie bijdraagt aan waterschaarste elders op de wereld. We hoeven niet massaal vegetariër te worden om de natuur een handje te helpen. Gewoon een dag per week het vlees laten staan, maakt al een wereld van verschil.”

Bronmateriaal

Persbericht Universiteit Twente

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd