Vlieg naar Rosetta’s komeet met deze interactieve simulatie

Iedereen kijkt reikhalzend uit naar de ontmoeting van ESA’s kometenjager Rosetta met de komeet Churyumov-Gerasimenko. Een nieuwe simulatie laat exact zien hoe deze ontmoeting plaatsvindt en waar het straks allemaal gaat gebeuren.

Rosetta is als een lange film met een spetterend einde. In november 1993 begonnen wetenschappers met het bouwen van de ruimtesonde Rosetta en een lander genaamd Philae. De techniek uit de jaren negentig moet over een paar maanden echt aan het werk. Dan gaat Philae landen op het oppervlak van de komeet.

“Rosetta is uniek omdat het de eerste missie is die heel dicht bij een komeet zal komen en een lander zal plaatsen”, zegt Matt Taylor, projectwetenschapper bij het ESA Rosetta-team, in een interview met Scientias.nl. “Geen enkele bestaande raket is in staat om een ruimtesonde rechtstreeks naar een komeet te sturen. In plaats daarvan slingert Rosetta door het zonnestelsel mede dankzij de zwaartekracht van de aarde en Mars.”

Dit is goed te zien in de nieuwe interactieve simulatie. We zien Rosetta veel rondjes om de zon draaien, tot het moment waarop de kometenjager Churyumov-Gerasimenko bereikt. Begin mei 2014 is de afstand tussen beide objecten nog maar twee miljoen kilometer. Een paar maanden later zal Rosetta rakelings langs de komeet opvliegen en Philae afstoten.

Elke astronoom hoopt dat de missie een groot succes wordt. Wellicht leren we meer over één van de grootste mysteries binnen de wetenschap, namelijk hoe leven is ontstaan. Wetenschappers zijn namelijk van mening dat het leven op aarde wellicht uit de ruimte kwam. Daarnaast zijn kometen de grootste waterleveranciers in de ruimte. Taylor: “Door te kijken naar bepaalde isotopen zullen we in staat zijn om verhoudingen van de komeet te vergelijken met die van de aarde en de link tussen het ontstaan van het leven, de aarde en de kometen versterken.”

Volg al het nieuws over Rosetta
Mis helemaal niets en volg het Rosetta-nieuws op Scientias.nl. Er is een speciale themapagina met een verzameling van al het Rosetta-nieuws!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd