Vliegende boten tijdens Frisian Solar Challenge

Zondag 4 juli is het zover: de Frisian Solar Challenge gaat van start. De studenten van de TU Delft zijn er in ieder geval helemaal klaar voor. Ze hebben een gloednieuw en innovatief ontwerp gemaakt waarmee ze de Challenge hopen te gaan winnen: een zonneboot met draagvleugels.

Zodra de boot meer dan 12 kilometer per uur vaart, komt de boot uit het water omhoog en wordt deze alleen gedragen door twee kleine draagvleugels. “Eigenlijk is het geen varen meer wat we doen,” vertelt teamcaptain Edwin de Vries. “De techniek lijkt meer op vliegen.”

Race
“Technisch gezien was het een hele kluif, maar met deze techniek verwachten we een topsnelheid van meer dan 30 kilometer per uur te halen.” En natuurlijk moet de zonneboot ook de prijzen in de wacht gaan slepen. “Er doen dit jaar bijna 50 teams mee en er zitten een paar nieuwkomers bij waarvan we niet weten hoe goed ze zijn. In totaal hebben vier teams de keuze gemaakt om draagvleugels te ontwikkelen. We zijn er zeker van dat het een spannende race wordt.”

Vliegen
De studenten hebben een jaar aan de boot gewerkt en willen met hun ontwerp laten zien dat sportieve prestaties (snelheid) en duurzaamheid (zonne-energie) heel goed samengaan. Dat wil echter niet zeggen dat het besturen van zo’n bijzondere boot gemakkelijk is. “Omdat we op vleugels varen, is het besturen van de boot in het begin erg wennen,” vertelt stuurvrouw Gem Rotte. “Je moet even een drempel over, maar als je dan eenmaal vliegt is het echt genieten.”

Challenge
De Frisian Solar Challenge vindt elke twee jaar plaats en wordt dit jaar van zondag 4 tot en met zaterdag 10 juli gehouden. De deelnemers volgen het parcours van de Elfstedentocht. De laatste keer dat de Challenge werd gehouden, ging Delft er met de hoofdprijs vandoor.

Benieuwd hoe zo’n vliegende boot precies in elkaar zit en hoe het werkt? De studenten leggen het door middel van onderstaand filmpje graag aan u uit!

Bronmateriaal

Persbericht van TU Delft

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd