Vliegtuig op zonne-energie steekt de Middellandse Zee over

Het is de één na laatste etappe tijdens een reis om de wereld waarin het vliegtuig geen druppel brandstof heeft verbruikt.

Vorige maand vertrok het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 vanuit New York om een aantal dagen later in Sevilla te landen. Zonder een druppel brandstof te hebben verbruikt, stak het vliegtuig – dat draait op zonne-energie – de Atlantische Oceaan over. En nu is het alweer tijd voor de volgende etappe. Deze voert van Sevilla naar Caïro. Ook nu zal weer een flink water moeten worden overgestoken: de Middellandse Zee.

Dwars door heel veel landen
De vlucht is ongeveer 3600 kilometer lang en neemt naar verwachting twee dagen en twee nachten in beslag. Tijdens de vlucht zal Solar Impulse 2 het luchtruim van Spanje, Algerije, Tunesië, Malta, Griekenland en Egypte binnengaan. Nog niet eerder heeft het vliegtuig in één etappe zoveel landen aangetikt.

Nog twee etappes
En dat is eigenlijk best opmerkelijk, aangezien het vliegtuig al een tijdje bezig is met een rondje rond de wereld en de reis er bijna opzit. De vlucht van Sevilla naar Caïro is de op één na laatste etappe. Vanaf Caïro vliegt Solar Impulse 2 naar Abu Dhabi: de plek waar het grote avontuur een hele tijd geleden begon.

Uitdaging
Ondanks de ervaring die het team achter het zonnevliegtuig tijdens de reis om de wereld heeft opgedaan, blijft ook de op één na laatste etappe spannend, zo benadrukt Bertrand Piccard, initatiefnemer en piloot van het vliegtuig. “Na 36.000 kilometer kunnen mensen het heel gewoon gaan vinden om dag en nacht zonder brandstof te vliegen, maar het is nog steeds een heel moeilijke onderneming en het blijft tot de laatste minuut een uitdaging.”

Solar Impulse 2 vliegt op zonne-energie: het vliegtuig bezit zo’n 17.000 zonnecellen en daarnaast accu’s die overtollige zonne-energie op kunnen slaan, zodat er ook ‘s nachts gereisd kan worden. De reis om de wereld van Solar Impulse 2 begon in maart 2015 en had eigenlijk in augustus 2015 tot een einde moeten komen. Maar problemen met het vliegtuig hielden Solar Impulse 2 langdurig aan de grond, waardoor de reis om de wereld wat uitliep. Met de wereldreis hebben de initiatiefnemers een duidelijk doel voor ogen: de potentie van hernieuwbare energiebronnen, zoals de zon, demonstreren.

Bronmateriaal

Solar Impulse

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd