VN gaat verwoestijning aanpakken

De VN is een campagne gestart die moet voorkomen dat een groot deel van onze planeet de komende jaren in één grote woestijn verandert. Geen overbodige luxe, zo blijkt uit de cijfers. Ongeveer een derde van alle mensen op aarde (zo’n 2.1 miljard) woont in een gebied dat woestijn dreigt te worden. Hun voedsel- en watervoorziening verloopt reeds moeizaam.

Op ongeveer veertig procent van het aardoppervlak hebben mensen moeite om aan voedsel en water te komen. “Meer dan twee miljard mensen leven in droge gebieden,” meent VN-chef Ban Ki-Moon. “Het grootste deel leeft van één dollar per dag en heeft geen toegang tot schoon drinkwater.”

Klimaatverandering
En dat probleem wordt alleen maar groter. Jaarlijks valt een gebied ter grootte van Griekenland ten prooi aan de woestijn. Klimaatverandering is de belangrijkste oorzaak van dit grote verlies, zo menen wetenschappers.

Projecten
De klimaatverandering lijkt onomkeerbaar, maar dat wil niet zeggen dat er niets gedaan kan worden. Er zijn namelijk wereldwijd mooie projecten gestart die gebieden uit de handen van de woestijn hebben weten te redden. In het zuiden van Ecuador bijvoorbeeld. Daar groeide de woestijn aanzienlijk. Door cactussen te plaatsen, kon de erosie echter worden stopgezet. En in Kenia zijn de technieken van de boeren aan de omstandigheden aangepast. Ook wordt regenwater slim ingezet zodat de woestijn geen kans krijgt.

Deze projecten hebben de Verenigde Naties geïnspireerd en leidden tot de campagne Decade for Deserts and the Fight against Desertification. De campagne duurt tien jaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd