Vogelgriep duikt op in Zeeland

Dierenartsen hebben op een pluimveebedrijf in het Zeeuwse Schore vogelgriep vastgesteld. De 127.000 kippen worden vandaag nog geruimd.

Later vandaag moet duidelijk worden of het gaat om een hoog- of een laagpathogene variant. Vooralsnog gaat het ministerie van Landbouw ervanuit dat het om een laagpathogene variant gaat.

Laagpathogeen
Dat houdt in dat de dieren er niet heel ziek van worden en dat de ziekte zich ook niet heel snel verspreidt, zo legt Christianne Bruschke, het hoofd veterinaire autoriteit van het Ministerie van Landbouw op Omroep Zeeland uit.

Hoogpathogeen
Als het toch om een hoogpathogene variant zou gaan, wordt de situatie iets ernstiger: deze ziekte doodt de kippen, verspreidt zich sneller en is ook overdraagbaar op mensen. Maar zoals gezegd wijst alles er op dat het om een laagpathogene variant gaat.

Vervoersverbod
In een straal van één kilometer rondom het bedrijf mogen op dit moment geen pluimvee, eieren, pluimveevoer en -mest of strooisel worden vervoerd. Normaal gesproken worden er in een straal van drie kilometer om het getroffen bedrijf ook controles bij andere bedrijven uitgevoerd, maar dat is nu niet nodig: het pluimveebedrijf ligt tamelijk afgelegen. Waarschijnlijk zijn de kippen op het bedrijf met de vogelgriep in aanraking gekomen door de ontlasting van wilde vogels.

Vogelgriep is een virus en veroorzaakt met name bij kippen, maar ook bij bijvoorbeeld eenden en duiven griepachtige verschijnselen. De dieren hebben tranende ogen en dikke kelen en zijn wat suffer. Het virus verandert voortdurend en er zijn dan ook diverse varianten. In Zeeland zou het gaan om de H7-variant. De laatste vogelgriepvariant die wereldwijd veel slachtoffers maakte, was een H5-variant: H5N1. H7-varianten hebben in het verleden ook wel menselijke slachtoffers gemaakt, maar zolang het om een laagpathogene variant gaat, is er geen reden tot zorg als het gaat om de volksgezondheid.

Bronmateriaal

"Vogelgriep in Zeeland" - Rijksoverheid.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd