Eén volle wastrommel kan meer dan 700.000 microplastics vrij laten komen

Telkens als je een wasje draait, komen er in je wastrommel microplastics vrij. In het ergste geval zelfs meer dan 700.000, zo blijkt uit onderzoek.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Plymouth. Ze baseren zich op experimenten. Tijdens deze experimenten wasten ze een verzameling van kleding (gemaakt van polyester, acrylvezels en een combinatie van polyester en katoen) bij 30 en bij 40 graden. Tijdens het experiment werden ook verschillende combinaties wasmiddel en wasverzachter gebruikt. Na elke wasbeurt werden alle vrijgekomen vezels verzameld en met behulp van microscopen bestudeerd.

Meer dan 700.000 vezels
En de resultaten liegen er niet om. Wanneer de onderzoekers de wastrommel volgooiden met zo’n zes kilo kleding gemaakt van een mix van polyester en katoen dan kwamen er gemiddeld 137.951 vezels vrij. Zes kilo kleding van polyester was goed voor gemiddeld 496.030 vezels. En gooiden de onderzoekers zes kilo kleding gemaakt van acrylvezel in de trommel dan kwamen er gemiddeld 728.789 vezels vrij.

WIST JE DAT…

…tijdens het produceren van kleding chemicaliën worden gebruikt? Is dat iets om je zorgen over te maken? Lees het hier!

Wasverzachter
Tijdens elk wasje weer bleek dat de mix van polyester en katoen de minste vezels losliet, ongeacht welk wasmiddel er werd gebruikt. Wel bleek dat de toevoeging van bio-wasmiddelen of wasverzachters doorgaans leidde tot het vrijkomen van meer vezels.

Buitenwereld
De onderzoekers wijzen er in het blad Marine Pollution Bulletin op dat veel van de vrijgekomen vezels waarschijnlijk hun weg weten te vinden naar de buitenwereld en uiteindelijk in het milieu belanden. Daar kunnen de microplastics door zeedieren worden ingeslikt. Onduidelijk is nog welk effect dat precies heeft op deze zeedieren (en de organismen die deze dieren weer op het menu hebben staan).

Het verbieden van synthetische kleding lijkt niet de oplossing voor het op grote schaal vrijkomen van microplastics. Wel is het wellicht mogelijk het vrijkomen van microplastics te bestrijden door veranderingen in textielontwerp of het beter filteren van afvalwater.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd