Voor het eerst een goudjakhals gespot in ons land!

Het dier was lang met name op de Balkan, in Griekenland en Turkije te vinden, maar is bezig aan een opmars en heeft nu ook Nederland ontdekt.

Dat blijkt uit camerabeelden die gemaakt zijn op de Veluwe. Onderzoekers van Alterra hadden daar een camera neergezet voor hun studie naar het terreingebruik van hoefdieren. Op de beelden dook echter opeens een jakhals op. Experts hebben inmiddels bevestigd dat het om een goudjakhals gaat.

Het uiterlijk
Een goudjakhals is met een schouderhoogte van ongeveer 50 centimeter groter dan een vos. De vacht op zijn rug bestaat uit zwarte, bruine en lichte haren. Zijn poten zijn relatief lang. Zijn staart is zo’n 25 centimeter lang en hangt altijd naar beneden.

De camerabeelden van de goudjakhals. Afbeelding: Alterra / Wageningen University.
De camerabeelden van de goudjakhals. Afbeelding: Alterra / Wageningen University.

Het dieet
De goudjakhals is niet kieskeurig. Hij eet vogeleieren, maar jaagt ook op hazen, knaagdieren, reptielen, vogels en amfibieën. Ook qua leefgebied neemt hij het niet zo nauw. Hij weet zich in een bos net zo goed te redden als op de steppe.

Veluwe
De goudjakhals kwam aanvankelijk met name voor op de Balkan en in Turkije en Griekenland. Maar het dier is bezig om de rest van Europa te veroveren. Hij is inmiddels al gespot in Italië, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Tsjechië en Duitsland. Tot voor kort was een goudjakhals in de omgeving van Frankfurt degene die het dichtst bij ons land in de buurt kwam, maar nu blijkt het dier dus ook de Veluwe ontdekt te hebben.

Hoe de Veluwse goudjakhals precies in ons land terecht is gekomen, is onduidelijk. “Het dier kan op eigen kracht ons land zijn ‘binnengewandeld’,” vertelt onderzoeker Edgar van der Grift. “Maar het kan ook zijn dat het een ontsnapt of illegaal uitgezet dier is.” Er wordt hard gewerkt om meer over de goudjakhals te weten te komen. “Op dit moment proberen we DNA-materiaal van het dier te vinden zoals uitwerpselen of haren. Dat kan meer inzicht geven in de herkomst van dit dier.”

Bronmateriaal

Eerste goudjakhals gezien in Nederland - Persbericht Alterra
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door soumyajit nandy (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd