Voor het eerst een semi-identieke tweeling geïdentificeerd in de baarmoeder

Ze hebben hetzelfde DNA van moeders kant, maar slechts een deel van het DNA van vaders kant.

Een 28-jarige vrouw uit Australië is moeder geworden van een semi-identieke tweeling. Het broertje en het zusje die ondertussen al vier jaar oud zijn, blijken op een uiterst bijzondere manier te zijn ontstaan. “Na de zes weken echo constateerden we dat de moeder een identieke tweeling verwachtte,” zegt onderzoeker Nicholas Fisk. “Maar de veertien weken echo toonde aan dat de tweeling een jongen en een meisje was; onmogelijk voor een eeneiige tweeling.” Het is de eerste keer dat er een semi-identieke tweeling al in de baarmoeder wordt herkend.

Drie verschillende typen tweelingen. Afbeelding: UNSW

Tweelingen
Tweelingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Zo komen eeneiige tweelingen voor uit één eicel en één spermacel. Deze identieke tweelingen hebben hetzelfde geslacht en delen identiek DNA. Twee-eiige tweelingen ontstaan uit twee eicellen en twee spermacellen. Maar dan bestaan er ook nog semi-identieke tweelingen, waarbij een eicel wordt bevrucht door twee spermacellen. Iets dat maar heel zelden voorkomt.

Semi-identieke tweeling
Hoe komt een semi-identieke tweeling tot stand? Zoals gezegd is er bij een semi-identieke tweeling sprake van een dubbele bevruchting. Normaal gesproken dringt er maar één spermacel bij een eicel naar binnen, waarna de eicel afgesloten wordt zodat er geen andere spermacellen meer kunnen volgen. Maar bij een semi-identieke tweeling dringen er toch twee spermacellen bij een eicel naar binnen. “Waarschijnlijk is de eicel van de moeder gelijktijdig door twee spermacellen van de vader bevrucht,” legt Fisk uit.

Drie sets chromosomen
Als een eicel wordt bevrucht door twee spermacellen, resulteert dit in drie sets chromosomen; één van de moeder, en twee van de vader. “Drie sets chromosomen zijn vaak niet levensvatbaar,” zegt hoofdauteur van de studie Michael Gabbett. “De embryo’s overleven het meestal niet.” Maar in het geval van de Australische tweeling, lijkt het erop dat de bevruchte eicel de drie sets chromosomen gelijkmatig heeft onderverdeeld in groepen cellen die vervolgens in tweeën zijn gesplitst. Hierdoor konden de cellen zich toch verder ontwikkelen.

In 2007 werd er in de Verenigde Staten voor het eerst een semi-identieke tweeling ontdekt. Destijds kwamen artsen erachter doordat één van de twee zowel mannelijke, als vrouwelijke geslachtsdelen had. Na verder onderzoek bleken de kinderen volledig identiek te zijn aan de moeders kant, maar ongeveer de helft van het DNA van de vader te delen. De Australische tweeling is slechts de tweede semi-identieke tweeling waar artsen tot nu toe weet van hebben.

Bronmateriaal

"First semi-identical twins identified in pregnancy" - QUT

Afbeelding bovenaan dit artikel: Free-Photos / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd