Voor het eerst een zwart gat ontdekt dat rond een Be-ster draait

zwart gat

Wetenschappers hebben een dubbelsysteem ontdekt dat bestaat uit een zwart gat en een Be-type ster. Onderzoekers voorspellen al lang dat zo’n verschijnsel bestaat, maar het is voor het eerst dat het ze gelukt is om er ook eentje op te sporen.

Onderzoekers ontdekten het dubbelsysteem op zo’n 8500 lichtjaar van de aarde. Ze kwamen het zwarte gat op het spoor toen ze gammastraling detecteerden. Die straling bleek afkomstig te zijn van een object met een massa die 3,8 tot 6,9 keer groter is dan de massa van de zon. “Een dergelijk object dat niet te zien is met de telescoop en zo’n grote massa heeft kan enkel maar een zwart gat zijn,” legt onderzoeker Ignasi Ribas uit.

Het zwarte gat draait om de Be-type ster. Een Be-ster is een ster met een enorme middelpuntvliedende kracht: de ster roteert heel snel. Door die snelle draaibewegingen vliegt er flink wat materie af. Het zwarte gat trekt dat naar zich toe.

Hoewel het voor het eerst is dat onderzoekers een systeem bestaande uit een Be-type ster en een zwart gat hebben ontdekt, weten ze vrijwel zeker dat het hier niet bij blijven zal. “We denken dat deze systemen veel vaker voorkomen dan eerder werd gedacht, maar ze zijn moeilijk op te sporen, omdat de zwarte gaten gevoed worden door gas dat Be-sterren uitwerpen en daarbij komt weinig straling vrij,” stelt onderzoeker Jorge Casares.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd