Voor het eerst pre-historische rotskunst ontdekt in de Balkan

De muurschilderingen stammen uit het paleolithische tijdperk en zijn zo’n 34.000 jaar oud.

Archeologen hebben in een grot in Istrië, Kroatië pre-historische grottekeningen onder de loep genomen. Het blijkt te gaan om oude rotskunst uit het Paleolithicum. De schilderingen stellen een bizon, steenbok en twee mensachtige figuren voor.

De gevonden muurschilderingen. De bovenste afbeelding stelt een bizon voor, links een steenbok en rechts mogelijk mensachtige figuren. Afbeelding: Aitor Ruiz-Redondo

Schilderingen
Het bestaan van de schilderingen werd al in 2010 opgemerkt door de directeur van het Archeologisch Museum van Istrië. In een diep gedeelte in de grot zag hij ineens een rode kleur op de muur. Na de ontdekking ondernam een team van archeologen een grondige analyse, waarin de tekeningen en hun archeologische context verder werden uitgediept. En uit de bevindingen blijkt dat de schilderingen wel zo’n 34.000 jaar oud zouden kunnen zijn.

Voorwerpen
Maar de onderzoekers troffen nog iets bijzonders aan. Zo blijkt dat in de grond onder de muurtekeningen een aantal eeuwenoude voorwerpen verstopt lagen. De onderzoekers troffen er vuurstenen gereedschap, een okerkleurig krijtje en stukjes houtskool aan. Met behulp van koolstofdatering achterhaalden de archeologen hoe oud deze objecten precies waren. En de geschatte leeftijd ligt zo rond 17.000 jaar oud.

De ontdekking breidt de schaarse collectie rotskunst in Zuidoost-Europa verder uit. Sterker nog, het maakt de grot de eerste plek in het gebied waar figuratieve rotstekeningen uit het Paleolithicum zijn aangetroffen. “Het belang van deze vondst is groot,” zegt onderzoeker Aitor Ruiz-Redondo. “Het werpt nieuw licht op ons begrip over paleolithische kunst in Kroatië en de Balkan.”

Bronmateriaal

"Archaeologists identify first prehistoric figurative cave art in Balkans" - University of Southampton

Afbeelding bovenaan dit artikel: Aitor Ruiz-Redondo

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd