Voor het eerst waargenomen: zon eet komeet op

Voor het eerst hebben wetenschappers een komeet zien verdwijnen in de zon. Deze unieke gebeurtenis vond plaats op 6 juli 2011. In een periode van vijftien minuten viel de komeet helemaal uit elkaar door de intense hitte en straling van de zon.

Het komt wel vaker voor dat kometen dicht langs de zon scheren, maar nog nooit zagen astronomen een komeet volledig verdampen. Astronomen vermoeden dat het object een zogenoemde Kreutz-komeet was. Wetenschappers denken dat alle Kreutz-kometen samen ooit één grote komeet vormden, maar dit object viel enkele eeuwen uiteen in meerdere stukken.

De video onder dit artikel is indrukwekkend, maar de foto van het Solar Dynamics Observatorium boven dit artikel is nóg spectaculairder. Deze foto toont de laatste seconden van de komeet. Een paar seconden na deze foto was de ongelukkige komeet niet meer zichtbaar. Nooit meer.

De onderstaande videobeelden zijn met het SOHO-observatorium gemaakt. Het SOHO-observatorium bestaat uit twee ruimtesondes die om de zon draaien. Beide sondes verzenden 24 uur per dag en zeven dagen per week actuele beelden van de zon naar de aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd