Voorouder kakkerlak komt tot leven in 3D

Een voorouder van de moderne kakkerlak is weer tot leven gekomen. Wetenschappers van het Imperial College Londen hebben een gedetailleerd 3D-model gemaakt van het insect. De Archimylacris eggintoni leefde 359 tot 299 miljoen jaar geleden op aarde. In dezelfde periode leefden zeedieren voor het eerst op het land.

De Archimylacris eggintoni had een lengte van twee tot negen centimeter. Het diertje was vier centimeter breed. De fysieke eigenschappen van het insect hielpen het diertje te overleven in de eerste bossen op aarde. Daarnaast had de Archimylacris eggintoni vleugels, dus waarschijnlijk kon het insect vliegen.

Het model laat zien dat de Archimylacris eggintoni plakkerige structuren op zijn poten had. Het diertje kleefde daardoor waarschijnlijk gemakkelijk aan gladde oppervlakten, zoals bladeren van bomen. Daarnaast kon het insect heel snel lopen.

“De ledematen van de Archimylacris eggintoni zijn goed aangepast voor alle terreinen”, legt PhD-student Russell Garwood van het Imperial College Londen uit. “Veel mensen maken grappen over dat kakkerlakken niet te doden zijn. Met ons 3D-model brengen wij er eentje bijna tot leven.”

De onderzoekers gebruikten een CT-scanapparaat om 3142 röntgenfoto’s te maken van een fossiel van het insect. Deze foto’s zijn verwerkt in een nauwkeurig 3D-model.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd