Wetenschappers voorspellen Nederlandse medailleregen in Sotsji

tuitert
Nederland wint bij de Olympische Winterspelen in Sotsji veertien medailles, waarvan zes maal goud, vijf zilver en drie brons. Dat voorspellen de economen Gerard Kuper en Elmer Sterken en economiestudent Fabian ten Kate van de Universiteit van Groningen op basis van hun model.

WIST U DAT…

…het maar goed is dat dieren niet deelnemen aan de Olympische Spelen? Anders zouden er heel wat medailles aan de neus van de mens voorbij gaan.

Volgens het model zal Nederland een zevende plaats in het medailleklassement behalen. De strijd om de toppositie in het medailleklassement is hevig. Naar verwachting zal Rusland de strijd met de Verenigde Staten, Duitsland en Oostenrijk weten te winnen.

Kuper en Sterken voorspellen sinds 2002 de medailleklassementen van de Olympische evenementen. De modelvoorspellingen zijn gebaseerd op eerdere Olympische resultaten, het thuisvoordeel en de WK-uitslagen van de relevante onderdelen. De afwijkingen tussen de voorspellingen en de uitkomsten kunnen groot zijn. Zo werd er voor aanvang van de Olympische spelen in Salt Lake City twee goud, twee zilver en zeven bronzen medailles en een twaalfde positie in het klassement voorspeld. De Nederlanders presteerden beter dan verwacht en namen drie gouden en vijf zilveren plakken mee naar huis. Deze medailles waren goed voor een negende plek in het klassement. De voorspelling voor de Spelen in 2010 in Vancouver blijkt achteraf nog de beste. De voorspelling van vier goud, vier zilver, drie brons en tiende plaats in eindklassement was bijna juist. Nederland haalde één zilveren plak in plaats van de voorspelde vier zilveren medailles.

Op 7 februari gaan de Olympische winterspelen van start in het Russische Sotsji. Mocht Nederland de voorspelde veertien medailles winnen, dan wordt het record van elf medailles uit 1998 overtroffen.

Bronmateriaal

"Groningse economen voorspellen medailleklassement Sotsji: 6 keer goud voor Nederland" - rug.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Bjarte Hetland (cc via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd