Vormt asbest in ons leidingwater een probleem?

drinkwater

Dagelijks slikken we asbestvezels in. Asbest bevindt zich in ons drinkwater, frisdrank, blikgroenten, bier en veel andere producten. Maar is het gevaarlijk? Eos waarschuwt in de nieuwste editie voor asbest in leidingwater.

“Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen gemaakt van zogeheten asbestcement”, schrijft auteur Michel Robles in Eos Magazine, dat vanaf vandaag in de winkel ligt. “Deze waterleidingen zijn na de Tweede Wereldoorlog massaal aangelegd. Op dit moment bezit Nederland nog bijna 32.500 kilometer aan asbestleidingen. Dat is goed voor 26 procent van het totaal.”

Belangenverstrengeling?
Terwijl het water door de waterleidingen raast, lossen kalkdeeltjes uit de leidingwand op. Zeker wanneer het water zuur is. In een liter drinkwater kunnen de concentraties verschillen: van enkele vezels per liter tot soms miljarden vezels per liter. Maar is dat gevaarlijk? De Wereldgezondheidsorganisatie stelde de richtlijnen voor drinkwaterkwaliteit op en concludeerde in 1993 dat er geen overtuigende bewijslast was dat het inslikken van asbest gevaarlijk is. De wetenschappers van het WHO gebruikten slechts 28 onderzoeksartikelen. Volgens Robles lijkt er ook sprake van belangenverstrengeling te zijn. “Er zijn verbanden gevonden tussen de auteurs van de artikelen en de private Britse watersector, die niet zit te wachten op alarmsignalen over het leidingennet.”

Meer onderzoek nodig
Robles is van mening dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar het inslikken van asbest. “Sommige van de weinige studies die uitgevoerd zijn, suggereren wel degelijk een mogelijke link met kanker, en verspreiding van asbestvezels vanuit de darmen naar de rest van het lichaam en naar het nageslacht.” Nederland kan hierin voorop lopen. “Met nieuwe stamcelonderzoekstechnieken die in Utrecht ontwikkeld worden, kan wellicht helderheid geboden worden in het gedrag van asbestvezels in onze ingewanden. In ons land wordt het leidingwater voorbehandeld en ook dat blijkt effectief om asbestconcentraties in het water te doen af te nemen.”

Fleswater
Is het dan verstandig om voortaan flessenwater te kopen? Nee, ook daar kunnen asbestdeeltjes in zitten. Het is onduidelijk of het aantal asbestdeeltjes per merk (sterk) verschilt. Dit kan interessant zijn om verder uit te zoeken.

Bronmateriaal

EOS Magazine (23 april 2015)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd