Vouw houdt fantasie en werkelijkheid uit elkaar

Wetenschappers hebben ontdekt dat een extra vouwtje in ons brein ons helpt om verbeelding en werkelijkheid uit elkaar te houden.

Het overkomt ons allemaal wel eens: we kunnen niet meer met zekerheid zeggen of we iets nu echt gedaan hebben of we ons alleen maar inbeelden dat we dat gedaan hebben. Een mooi voorbeeld is het bekende: ‘Heb ik de deur wel op slot gedaan?’.

Brein
Wetenschappers van de universiteit van Cambridge hebben nu ontdekt welk deel van het brein ervoor zorgt dat we ons niet hoeven af te vragen of de deur wel op slot is. De paracingularis sulcus (PCS) in ons brein helpt ons om onderscheid te maken tussen dingen die wel echt zijn gebeurd en dingen die we ons inbeelden.

WIST U DAT…

Onderzoek
Lang niet iedereen heeft een PCS. Wetenschappers verzamelden 53 gezonde volwassen proefpersonen. Sommigen beschikten wel over de PCS. Anderen niet. Vervolgens werd gekeken hoe goed de proefpersonen onderscheid konden maken tussen werkelijkheid en verbeelding. De proefpersonen kregen woorden te zien die bij elkaar hoorden. Bijvoorbeeld: Laurel & Hardy. Soms kregen ze halve paren te zien. Bijvoorbeeld: Laurel & … De proefpersonen moesten die dan aanvullen door het andere woord te denken. Vervolgens moesten of de proefpersonen zelf het woord hardop zeggen of de onderzoeker zei het woord. Na afloop moesten de mensen zich proberen te herinneren of ze het zelf hadden gezegd of niet.

Scoren
De mensen die over een PCS beschikten, scoorden veel beter in die test dan mensen zonder. Blijkbaar helpt de PCS mensen om een beter onderscheid te maken tussen de werkelijkheid en de verbeelding.

Het onderzoek kan gevolgen hebben voor aandoeningen waarbij mensen de werkelijkheid en hun verbeelding niet uit elkaar kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan schizofrenie. Mogelijk kan dit onderzoek leiden tot betere medicatie.

Bronmateriaal

"Found: The Particular Brain Fold That Helps People Distinguish Between Imagination and Reality" - Popsci.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site CAM.ac.uk).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd