Voyager 2 gedraagt zich raar

NASA onderzoekt op dit moment een storing met de Voyager 2. De 33 jaar oude ruimtesonde stuurt sinds een paar weken signalen naar de aarde, die niet te decoderen zijn. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie vermoedt dat er iets fout is met het vluchtdatasysteem, dat informatie formatteert.

Voyager 2 werkt voor de rest nog prima. De ruimtesonde bevindt zich op een afstand van bijna veertien miljard kilometer bij de aarde vandaan, oftewel meer dan twee keer de gemiddelde afstand van Pluto tot de zon. Momenteel vliegt Voyager 2 door de heliosfeer, een buitengebied van het zonnestelsel.

Op dit moment heeft NASA Voyager 2 de opdracht gegeven om alleen korte statusupdates te sturen. Omdat de ruimtesonde zo ver verwijderd is van de aarde, duurt het dertien uur voordat een bericht of commando bij Voyager 2 aankomt. Hierdoor zal het herstellen van de fout nog wel even gaan duren.

Voyager 2 vloog in de jaren ’80 van de vorige eeuw langs alle gasplaneten in het zonnestelsel: Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. De ruimtesonde maakte gebruik van een ideale samenstand van de planeten. Iets dat slechts een keer in de 176 jaar voorkomt.

Wanneer er meer bekend wordt over de situatie van Voyager 2, dan is dit te lezen op Scientias.nl.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd