Voyager overgenomen door aliens?

Houston, we have a problem. Eentje van formaat. De onbemande ruimtesonde Voyager 2 stuurt sinds 22 april gegevens naar aarde die NASA niet kan ontcijferen. Genoeg reden voor een stevige geruchtenstroom. Aliens zouden de ruimtesonde hebben gekaapt.

Eerder kon u al op Scientias lezen dat Voyager 2 zich raar gedraagt. Van aliens was toen nog geen sprake. Steeds meer organisaties komen echter met de verklaring van buitenaards leven aandragen.

Techniek
NASA wil daar vooralsnog niets van weten en meent dat een technisch probleem de vreemde data veroorzaakt. Toch sluit de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie het bestaan van buitenaards leven niet uit. Voyager is bedoeld om buitenaards leven op te sporen en kreeg toen deze in 1977 gelanceerd werd een database mee met daarin geluiden en beelden van het leven op aarde. De gegevens zijn bedoeld voor eventuele aliens die op de ruimtesonde stuiten.

Volgorde
Volgens NASA wordt de Voyager door drie computers aangestuurd. Eén daarvan stuurt de verzamelde data door naar de aarde. Die data komt sinds enige tijd echter in een geheel andere volgorde binnen en is niet te ontcijferen. “Dit is een heel natuurlijk gebeuren,” meent Edward Stone, de chef van Voyager. “Het kan een deeltje zijn dat de elektronica heeft geraakt waardoor het geheugen door elkaar is geraakt, dat komt soms voor. Of misschien is een onderdeel kapot gegaan.”

Kaping
De Duitse alienexpert Hartwig Hausdorf gelooft er niets van en is er – net als enkele UFO-organisaties – van overtuigd dat de aliens nu toch echt gekomen zijn. “Het lijkt wel of iemand de ruimtesonde opnieuw heeft geprogrammeerd of heeft gekaapt,” zo vertelt hij in de Duitse Bild.

Aliens
Doug Moffat, woordvoerder van een organisatie die onderzoek doet naar UFO’s is het met Hausdorf eens. “Het is heel intrigerend. De Voyager is volgens mij op dit moment buiten ons zonnestelsel en des te verder deze van onze planeet af beweegt, des te dichter hij bij eventueel buitenaards leven komt. Waarom zij (de aliens, red.) ervoor kiezen om de sonde te reprogrammeren en weer terug te sturen of wat ze willen zeggen, is een mysterie.” Moffat moet toegeven dat een technisch mankement meer voor de hand ligt.

Kleine kans
NASA maakt zich vooralsnog geen zorgen. “Je moet je realiseren dat Voyager nog maar net aan zijn reis naar de dichtstbijzijnde ster is begonnen,” merkt Stone op. “En het duurt nog 40.000 jaar voordat we dichterbij een andere ster dan de zon komen. Dus de afstanden zijn immens en de mogelijkheid dat iets nu bij de Voyager is, is heel klein.”

Volgens NASA vormen de technische problemen geen bedreiging voor de missie van de Voyager. De ruimtevaartorganisatie heeft aangegeven dat de sonde – indien nodig en mogelijk – nog zeker miljarden jaren in het heelal zal blijven zoeken naar leven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd