Vruchtbaarheidsbehandelingen hebben al meer dan 8 miljoen baby’s voortgebracht

Dat blijkt uit nieuwe cijfers die 40 jaar nadat de eerste IVF-baby ter wereld kwam, zijn vrijgegeven.

Het is slechts een schatting, maar sinds 1978 zouden er wereldwijd meer dan acht miljoen baby’s dankzij IVF en andere ‘geavanceerde vruchtbaarheidsbehandelingen’ zoals ICSI ter wereld zijn gekomen. Recente cijfers – uit de periode tussen 1991 en 2014 – onthullen verder dat het aantal baby’s dat op jaarbasis voortkomt uit vruchtbaarheidsbehandelingen nog altijd stijgt. Naar schatting zouden er tegenwoordig elk jaar 500.000 baby’s dankzij IVF en ICSI geboren worden. Daar gaan meer dan 2 miljoen behandelcycli aan vooraf.

Europa
De onderzoekers zoomen in hun rapport ook in op Europa. De meeste vruchtbaarheidsbehandelingen op dit continent vinden nog altijd plaats in Spanje. Daar werden in 2015 zo’n 119.875 behandelcycli uitgevoerd. Andere landen waarin veel vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd zijn Rusland (110.723 behandelcycli), Duitsland (96.512 behandelcycli) en Frankrijk (93.918 behandelcycli). De genoemde cijfers betreffen IVF en ICSI-behandelingen, maar ook eiceldonaties.

WIST JE DAT…

…er volgens sommige onderzoekers sprake is van een spermacrisis? De kwaliteit van het zaad van westerse mannen zou in korte tijd schrikbarend zijn afgenomen. Maar hoe zit dat nu precies? En moet je daarvan wakker liggen? Onze redacteur Iris Hesen zocht het uit! Haar bevindingen lees je hier!

Succeskans is gestabiliseerd
Het onderzoek wijst verder uit dat de succeskans in het geval van IVF en ICSI in Europa min of meer gestabiliseerd is. Deze ligt nu op 36%. Dat betekent dat een vrouw bij elke terugplaatsing 36% kans heeft om zwanger te raken/blijven. De succeskans van eiceldonatie is nog niet gestabiliseerd, maar stijgt nog altijd. Op dit moment ligt deze kans rond de 50%. “De succeskansen zijn gestabiliseerd,” bevestigt onderzoeker Christian de Geyter. “Hoewel de uikomsten van eiceldonatie en het gebruik van ingevroren embryo’s nog altijd beter worden. De grootste verbeterslagen worden gemaakt in de behandeling met ingevroren eicellen, een aanpak die gerevolutioneerd is door de wijdverspreide introductie van vitrificatie (een succesvolle methode om eicellen in te vriezen en weer te laten ontdooien, red.).” De introductie van deze aanpak kan ook de stijging van het aantal behandelingen met eiceldonatie deels verklaren.

Tweelingen
Verder wijzen de cijfers uit dat vruchtbaarheidsbehandelingen steeds minder vaak resulteren in de geboorte van tweelingen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat er steeds vaker maar één embryo – in plaats van meerdere embryo’s, zoals vroeger heel gebruikelijk was – wordt teruggeplaatst.

IVF en ICSI zijn vrij bekende vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij IVF worden eicellen samengebracht met duizenden spermacellen, waarna bevruchting plaatsvindt. De embryo’s die zo ontstaan worden in de baarmoeder teruggeplaatst. Bij ICSI vindt de bevruchting ook buiten het lichaam plaats, maar wordt één spermacel geselecteerd en in de eicel geïnjecteerd. De laatste aanpak is met name heel geschikt als de kwaliteit van de zaadcellen slecht is. Beide vruchtbaarheidsbehandelingen gaan al een tijdje mee en hebben dus al heel wat baby’s voortgebracht. Maar er zit een nieuwe vruchtbaarheidsbehandeling aan te komen: IVG. Arts-gynaecoloog Petra de Sutter noemde het eerder in gesprek met Scientias.nl al “een revolutionair idee”. Bij deze vruchtbaarheidsbehandeling is het mogelijk om ei- en zaadcellen uit huidcellen te kweken. En daarmee vallen de natuurlijke grenzen van de vruchtbaarheid weg: vrouwen kunnen in theorie nog na de menopauze kinderen op de wereld zetten, homoseksuele stellen kunnen een genetisch eigen kind krijgen en zelfs de solo-voortplanting behoort straks tot de mogelijkheden. Lees er hier alles over!

Bronmateriaal

"More than 8 million babies born from IVF since the world's first in 1978" - European Society of Human Reproduction and Embryology

Afbeelding bovenaan dit artikel: jarmoluk / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd